Kolo a vůle. To je Tour 4 Change, společná jízda lidí s hendikepem i bez něj

Společná jízda lidí s hendikepem i bez něj napříč Českou republikou s názvem Tour 4 Change odstartovala dnes dopoledne z Prahy. Za čtyři dny by měli její účastníci dojet až do Zlína. Chtějí upozornit mimo jiné na to, že žádná překážka není tak obtížná, aby se nedala překonat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tour 4 Change dnes vystartovala z Prahy

Tour 4 Change dnes vystartovala z Prahy | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Jakub Trefný byl mezi prvními, kteří na trať vyrazili. Energický čtrnáctiletý kluk, který se chce stát designérem nebo architektem, má vrozenou vadu levé nohy. Má ji výrazně kratší, a tak musí chodit s protézou. Přesto se věnuje horolezectví a je aktivní cyklista.

„Věřím, že to dám,“ říká před jízdou Jakub, který trénuje hlavně s rodinou.

Jakubova rodina jeho sportování podporuje.

„Nicméně jediné, co je problém, tak ta protéza nám šíleně ničí věci, všecky kalhoty, vybavení na kolo, to je otázka týdne a je to na vyhození,“ říká jeho maminka Lenka Trefná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Rajlichová byla na startu jízdy Tour 4 Change

Tour 4 Change chce ukázat, že hendikepovaní mohou zvládnout i výzvy, které by zamotaly hlavu i lidem bez hendikepu.

Po operaci srdce si více než 200 kilometrů dlouhou trasu na svém handbiku nenechal ujít ani Roman Strnad, který ale upozorňuje, ale že i na handbiku se vyplatí opatrnost.

„Musíme být na tohle opatrní, prostě v zatáčkách abychom se nevyklopili, a na auta, protože lidi jsou nepozorní a přehlídnou,“ upozorňuje Roman Strnad.

Fungování skupiny lidí, kde spolu trénují lidé s hendikepem i bez něj, se osvědčilo v týmu Černí koně. Právě jeho činnost se stala předobrazem celé akce.

Během zastávek na konci jednotlivých etap se budou moci s handbiky a tříkolkami seznámit děti i dospělí v českých městech - třeba Hradci Králové nebo Brně. Netradiční dopravní prostředky ale nejsou levné.

„Jeden handbike stojí v průměru od 150 do 200 tisíc, mluvím o horské cyklistice, která není až tak moc rozšířená, která se teprve v posledních letech začíná rozšiřovat. U nás v České republice je to jediná možnost pro vozíčkáře se dostat do volné přírody,“ dodává projektová manažerka Nicole Trechová s tím, že tým Černých koní provozuje i bezplatnou půjčovnu handbiků.

Letos poprvé ve své pětileté historii má Tour 4 Change mezinárodní účast. V cíli se tak sejdou české týmy s kolegy, kteří vyrazili ze Slovenska a Polska.

Eva Rajlichová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme