Referendum o nezávislosti Doněcké a Luhanské oblasti prý provází obrovská účast

Obyvatelé části rusky mluvících oblastí na východě Ukrajiny dnes rozhodují o samostatnosti Doněcké a Luhanské lidové republiky. O referendum, které vyhlásili proruští separatisté i přes odpor vlády v Kyjevě a varování ruského prezidenta Vladimira Putina, je prý mimořádný zájem. V oblasti jsou asi 3 miliony oprávněných voličů. Organizátoři prý připravili hlasovací lístky pro všechny, a to jak v ukrajinštině, tak v ruštině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K referendu o budoucnosti Luhanské oblasti se dostavili i lidé v obci Ternovoje nedaleko Luhansku

K referendu o budoucnosti Luhanské oblasti se dostavili i lidé v obci Ternovoje nedaleko Luhansku | Zdroj: Reuters

Před několika volebními místnostmi v Doněcku dnes podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Alexandra Tolčinského stály dlouhé fronty hlasujících.

Obyvatelé Doněcké oblasti odpovídají na otázku, zda jsou pro nezávislost Doněcké lidové republiky, v Luhansku se mluví o státní samostatnosti. Hlasování je občas provázeno střety mezi separatisty, kteří organizují referendum, a silami věrnými vládě v Kyjevě.

Plebiscit oficiálně začal v 7 hodin středoevropského času, ve městě Mariupol prý ale lidé volí už od soboty. V sobotu v podvečer navíc ukrajinští vojáci nedaleko Slavjansku, který je stále v rukou proruských separatistů, zadrželi skupinu mužů, kteří se pokusili převézt 100 tisíc hlasovacích lístků. Všechny měly již předem vyplněnou kladnou odpověď pro samostanost Doněcké lidové republiky.

Referendum kromě organizátorů samotných, tedy šéfů samozvané Doněcké lidové republiky, nikdo neuznává. Ukrajinská ústava navíc na regionální referenda nepamatuje.

V Doněckém regionu by se mělo nacházet na 1527 hlasovacích středisek. Podle šéfa místní volební komise Romana Ljagina bude výsledek referenda platný i při sebemenší účasti.

Volič ve Slavjansku vhazuje do urny hlasovací lístek v referendu o samostatnosti Doněcké lidové republiky | Foto: Reuters

Rozhodovat tak bude prostý aritmetický součet hlasů a očekává se, že by plebiscit mohl dopadnout podobně jako na Krymu.

V Doněcké oblasti hlasování skončí ve 22 hodin, v Luhanské je konec stanoven o dvě hodiny dříve. Organizátoři v Luhansku chtějí výsledky oznámit již v pondělí, nejpozději v úterý.

Pro uchování unitárního státu je asi 70 procent všech Ukrajinců, pro připojení k Rusku je na východě země jen asi třetina lidí.

Ruský prezident Vladimir Putin v této souvislosti řekl, že Rusko nemá v úmyslu se na východní Ukrajině vojensky angažovat, protože zatímco na Krymu byl výsledek hlasování podle něj předem jasný, na východě Ukrajiny to tak není, připustil Putin.

Proruští separatisté dříve tvrdili, že je jejich cílem právě připojení k Rusku, teď hlásají, že hodlají na základě pozitivního výsledku referenda vytvořit stát nazvaný Novorusko.

Kyjev považuje plebiscit za Ruskem organizovaný pokus o destabilizaci Ukrajiny, který je financován z peněz zpronevěřených bývalým ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem.

Nepokoje a boje mezi separatisty a jednotkami ukrajinské armády trvají už přes měsíc a vyžádaly si desítky obětí.

Lidé ve frontě před hlasovací místností v Mariupolu čekají na to, aby se v referendu vyjádřili k samostatnosti Doněcké lidové republiky | Foto: Reuters

Vizitky východoukrajinských oblastí před referendem | Foto: ČTK

Alexander Tolčinský, Libor Dvořák, Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme