Na Haiti odletěla mise českých vrtařů. Budou hloubit a opravovat studny

Výprava českých odborníků na vrtání dnes odpoledne odcestovala z letiště Václava Havla do haitského hlavního města Port-au-Prince. Během mise s názvem Praga-Haiti budou v severozápadním cípu ostrova hloubit studny, které místním zajistí pitnou vodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V rámci projektu Praga - Haiti vznikají na Haiti studny

V rámci projektu Praga - Haiti vznikají na Haiti studny | Foto: Poláková Lenka

Za tři měsíce by Češi chtěli vyhloubit osm nových studní. Navážou na práci z minulých let, během kterých vybudovali přes 30 studní.

„Je to moje první cesta na Haiti. Vrtám od roku 1981 – jako vrtmistr, jako technik, různě u všech vrtů,“ říká hlavní vrtmistr mise na Haiti Václav Papež.

Na ostrově stráví spolu s ostatními celkem tři měsíce. Úkolem výpravy bude hloubit nové studny a opravovat ty stávající. V oblastech s nedostatkem vody mají nejhlubší studny i přes sto metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odlet českých vrtařů na Haiti sledoval i reportér Jan Charvát

Čeští vrtaři se budou pohybovat na relativně malém území o ploše asi 20 krát 30 kilometrů.

„Vrtat studny je tam hodně obtížné a komplikované. Jedná se často o zvětralé vápencové horniny, jsou tam krasové jevy. Více než polovina vrtů, které na Haiti provedeme, je neúspěšná v tom smyslu, že musíme zastavit práce, protože se vrt sesýpá, hrozí zavalení kladiva, uvíznutí soupravy,“ upozorňuje manažer mise Ivo Roškanin.

„Některé vrty jsou neúspěšné proto, že přestože navrtáme vodu, tak je slaná, protože voda z pobřeží infiltruje i třeba kilometr nebo dva do vnitrozemí,“ dodává.

Poptávka po zdrojích vody je velká

Samotná vrtací souprava je už na místě a připravená k nasazení. Váží kolem dvou tun, na její transport je proto potřeba upravených aut. „Jsou to vozy V3S. Jeden je uzpůsobený jako sklápěčka, ale zároveň má hydraulickou ruku. Druhý vůz je skříňový,“ přibližuje Václav Papež.

V prvních měsících letošního roku postihlo Haiti velmi dlouhé období sucha. Poptávka po studních a zdrojích vody je tedy velká. Samotné studny vypadají celkem obyčejně.

„Tady se to vystrojuje ručními čerpadly, která v podstatě pracují na principu podtlaku. Když potřebují obyvatelé čerpat, tak musí pumpovat,“ říká hlavní vrtmistr.

I stavbu takto jednoduchých zařízení ale provázejí komplikace. „Na jednu stranu se snažíme vrat tam, kde je to potřeba, a to často vylučuje, že vrt bude úspěšný. Na druhou stranu samozřejmě chceme mít úspěšné vrty. Takže vždycky hledáme kompromis. Jsou místa, kde se už počtvrté, popáté nebo pošesté pokoušíme vyvrtat studnu, a doteď to bylo vždycky neúspěšné,“ uzavírá Ivo Roškanin.


Zvětšit mapu

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme