Na French Open se ukázal největší český talent, jmenuje se Markéta Vondroušová

Říká se o ní, že je možná nejtalentovanější tenistkou v Česku. Poráží nejen své vrstevnice, ale také mnohem starší dívky. Čtrnáctiletá Markéta Vondroušová to dokazuje i na své první grandslamové juniorce v Paříži, kde už zdolala dvě soupeřky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Vondroušová při své premiéře v grandslamové juniorce

Markéta Vondroušová při své premiéře v grandslamové juniorce | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Hraje levou rukou, a to je pro soupeřky vždycky složitější, ostatně třeba nejlepšího tenistu Rafaela Nadala naučil hrát strýček Toni levačkou schválně. Ale v případě mladé české tenistky šlo všechno přirozenou cestou.

„Jsem levák od narození. Začala jsem ve čtyřech letech. Na kurty v Sokolově mě dovedl táta.“ Markéta Vondroušová stále ještě žije v Sokolově, kde od svých čtyř let hraje, ale už nějakou dobu také pravidelně dojíždí do Prahy na Štvanici na kurty ČLTK.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Markétě Vondroušové má Česká republika výjimečný talent

„Na Štvanici jsem od středy do pátku. Dojíždím tam autobusem a spím tam. V pondělí a úterý jsem doma a pak mám turnaje,“ popisuje český talent.

Dojíždění autobusem Markétě od září odpadne, protože půjde do Prahy na střední školu, ale po světě bude zřejmě cestovat stále častěji.

Před dvěma roky vyhrála celosvětový šampionát tenistek do dvanácti let, loni v zimě to na jednom z nejprestižnějších juniorských turnajů Orange Bowl v Miami na Floridě dotáhla do finále. Podle trenéra Zdeňka Kubíka, který je s Markétou v Paříži, jde o mimořádný talent.

„Každý, kdo tenisu alespoň trochu rozumí, to vidí. Je nadaná ve všech směrech, jak pohybově, tak úderově. Je poměrně silná i mentálně. Na konci června jí bude patnáct, takže je tady jedna z nejmladších. Je to její první grandslam a podala vynikající výkon. I když před zápasem byla hodně nervózní, tak jak začne hrát, tak to z ní spadne.“

Trenér si Markétinu výjimečnost uvědomuje

To trenér Zdeněk Kubík je pak při zápase nervózní za svou nadějnou svěřenkyni. „Snažím si to nepřipouštět, ale jsem si toho vědom. Je to spíš takový můj vlastní vnitřní tlak. Očekávání jsou v jejím případě velká, protože je to jeden z největších talentů v Česku,“ říká Zdeněk Kubík, který se snaží pod tlak moc nedostávat a talent v Markétě Vondroušové dál rozvíjet.

Čtrnáctiletá dívka chce soupeřky porážet útočnou hrou, jako to před svým zraněním předváděla Viktoria Azarenková, a chovat se chce jako Roger Federer. Být klidná za každé situace, i když je to někdy fuška.

„Když ale zkazím nějaký nahraný míček, tak nejde zůstat v klidu, hrozně mě to štve.“ Tady na Roland Garros může být Markéta Vondroušová v klidu, svou premiéru na grandslamové juniorce zatím zvládá báječně. Poráží starší a zkušenější holky a domů zatím posílá jen dobré zprávy. „Mamka je strašně zvědavá. Furt jí posílám fotky a voláme si,“ dodává Markéta Vondroušová.

Jaroslav Plašil, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme