Stav lidských práv na východě Ukrajiny se prudce zhoršil, varuje OSN

Stav lidských práv na východě Ukrajiny a na Krymu se alarmujícím způsobem zhoršil. Tvrdí to inspektoři Organizace spojených národů. Ve své nejnovější zprávě uvádějí, že zločinů se dopouštějí jak proruští separatisté, tak ukrajinské bezpečnostní složky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střety separatistů s ukrajinskou armádou v Mariupolu

Střety separatistů s ukrajinskou armádou v Mariupolu | Zdroj: Reuters

Zpráva OSN konstatuje především zhoršující se situaci v oblasti lidských práv na východě země, kde se množí případy únosů a zabíjení politických představitelů ukrajinských vládních stran.

Na druhé straně pokračují i operace ukrajinské zpravodajské služby SBU, v jejichž rámci příslušníci ozbrojených sil zatýkají čelné představitele proruských aktivistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obsah zprávy inspektorů OSN přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Obětmi násilí se ale stávají i úplně nevinní lidé. Například nedávno jedna rodina, která převážela do Ruska svůj majetek, nezastavila na kontrolním stanovišti a separatisté její členy postříleli. Přibývají také případy vykrádání domů, bytů čí bank.

Na Krymu je podle zprávy situace po ruské anexi ještě horší. Právě dnes tam premiér neuznané Krymské republiky Sergej Aksjonov prohlásil, že až do 6. června zakazuje veškeré politické akce. Důvodem je podle Aksjonova neklidná situace na východě Ukrajiny.

Podle médií jde ale o snahu premiéra zabránit krymskotatarské menšině v plánovaných vzpomínkových akcích u příležitosti 70. výročí deportací z Krymu za druhé světové války. Podle tatarských aktivistů se očekávalo, že na shromáždění v Simferopolu přijde v neděli až 40 tisíc lidí.

Inspektoři zmiňují i případy nátlaku na Ukrajince, kteří odmítli ruské občanství, automaticky získané s anexí. Z Krymu už se podle nejnovějších údajů především do centrální a západní Ukrajiny vystěhovalo kvůli těmto problémům 4300 rodin a stěhování stále pokračuje.

Grafický profil k 70. výročí zahájení deportací 18. května 1944 více než 200.000 krymských Tatarů, Arménů, Řeků a Bulharů z Krymu | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme