Lijáky zvedly na Plzeňsku hladiny řek, další bouřky hrozí po celé republice

V Plzeňském kraji stále trvá extrémní nebezpečí povodní. Po vydatných lijácích se tam zvedly hladiny některých řek. Na třetí stupeň, tedy ohrožení, se dostaly Klabava v Hrádku u Rokycan a v Nové Huti a Úslava v Koterově, výrazné škody zatím nezpůsobily. Silné bouřky se republikou přehnaly v úterý, hrozí ale i dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda rozlitá z Úslavy a Bradavy u Nezvěstic na Plzeňsku

Voda rozlitá z Úslavy a Bradavy u Nezvěstic na Plzeňsku | Zdroj: ČTK

Hladina Klabavy v Hrádku se začala prudce zvedat po půlnoci a dopoledne kulminovala na 180 centimetrech. Ještě v úterý večer přitom byla jen 40 centimetrů vysoko.

Řeka se ale drží v korytě a žádné větší škody až na čtyři zatopené sklepy zatím nenapáchala. Hasiči museli například odčerpávat vodu ze suterénu místní školky a jídelny.

Dramatická není situace ani v Nové Huti, kde sice hladina stále stoupá, ale domy obyvatel chrání protipovodňový val s uzavíratelnými vraty. Hasiči je v noci zavřeli, a oddělili tak řeku od vesnice. Klabava se rozlévá jen do luk.

Bouřky hrozí i ve středu
Velmi silné mohou být podle ČHMÚ od středečního poledne do 23. hodiny v Praze, Ústeckém, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a na Vysočině. Ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji hrozí velmi silné bouřky až do čtvrtečního rána.

Na třetí stupeň rychle vystoupala také Úslava v Plzni - Koterově. Ve čtyři hodiny ráno byla s hladinou 100 centimetrů bez povodňových stupňů, za několik hodin se zvedla na 240 centimetrů.

Místní lidé řeku s obavou sledují a podnikají opatření proti případným povodňovým škodám. Zatím se voda rozlila na okolní louky, pokud však bude stoupat jako dosud, zřejmě se do domů dostane.

Výstraha před povodněmi v Plzeňském kraji s extrémním stupněm nebezpečí platí od dnešních časných ranních hodin. Původně meteorologové předpokládali, že by se situace měla během dne uklidňovat, později ale vzhledem k přetrvávajícímu dešti prodloužili výstrahu až do čtvrtečních 21:00.

Mezi Žákavou a Nezvěsticemi na Plzeňsku je kvůli záplavám uzavřena silnice | Foto: ČTK

Silné bouřky a intenzivní lijáky přecházely přes Česko v úterý i v noci na středu. Ještě nad ránem bičoval déšť Příbramsko, kde místy spadlo až 100 milimetrů srážek.

V Kamýku nad Vltavou leží na silnici vrstva bahna a kamení. Řidiči tam s opatrností projedou. Úplně uzavřená je ale komunikace mezi Kamýkem a obcí Velká. Omezení by podle policie mohlo trvat celý den.

V okolí Kamýku voda vytopila několik domů poté, co povodňová vlna z protržené hráze nedalekého rybníka Linhart velmi rychle zvýšila průtok Zduchovického potoka. U dvou stavení budou muset odborníci zkontrolovat statiku, protože rozvodněný potok strhl na několika místech i břehy.

V Mladé Boleslavi voda podemlela trať

Mezi hlavním nádražím v Mladé Boleslavi a stanicí Mladá Boleslav - Debř voda podemlela trať, provoz je tam momentálně přerušený.

„Předpoklad obnovení provozu je do tohoto pátku,“ řekl Radiožurnálu Marek Iliáš ze Správy železniční dopravní cesty. České dráhy nahradily všechny dálkové spoje a většinu regionálních autobusy.

Blesková povodeň už v pondělí poškodila také trať mezi Velkými Karlovicemi a Karolinkou na Vsetínsku. Vlaky se tam ale v úterý večer vrátily.

Povodňová situace v ČR - stav 28. 5. 2014 9:50 | Foto: ČHMÚ

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme