Taliban zveřejnil videozáznam předání četaře Bergdahla Američanům

Americký prezident Barack Obama brání dohodu o výměně vězňů, která pomohla osvobodit amerického vojáka Bowe Bergdahla z rukou hnutí Taliban. Radikálové propustili 28letého četaře v afghánské provincii Chost u pákistánských hranic. Předání bylo velice rychlé. Na internetu teď Taliban zveřejnil videozáznam.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taliban zveřejnil videozáznam z předání Bowe Bergdahla Američanům

Taliban zveřejnil videozáznam z předání Bowe Bergdahla Američanům | Zdroj: ČTK

Spojené státy propustily za Bergdahla pět důležitých členů hnutí Taliban zadržovaných ve věznici Guantánamo na Kubě.

„Spojené státy jsou odhodlané pomoci každému svému vojákovi ze zajetí nehledě na podmínky,“ odmítá jakékoliv pochybení prezident Obama.

Reagoval tak na kritiku především z řad republikánských zákonodárců, podle kterých můžou propuštění členové hnutí Taliban znamenat pro Spojené státy bezpečnostní riziko.

Bílý dům postup hájí s tím, že šlo o výjimečnou situaci. Klíčovým členům Kongresu se ale omluvil za to, že je neupozornil na operaci s 30denním předstihem, jak žádá zákon.

Bowe Bergdahl se dál léčí v americké vojenské nemocnici v Německu. Armádní představitelé mezitím potvrdili, že znovu prověří okolnosti jeho únosu. Důvodem je podezření, že těsně před ním svévolně opustil základnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Helena Berková

Verzí, co přesně se v roce 2009 stalo, je několik. Sám Bergdahl uvedl, že šlo o nešťastnou souhru okolností. Opozdil se prý za hlídkou a radikálové ho chytili.

Jiní Bergdahla označují za dezertéra, například někdejší zdravotník Joshua Corneilison, který s ním před pěti lety sloužil v Afghánistánu. Uvedl, že Bergdahl opustil nejen armádu, ale i vlastní četu, která to pak za něj „odnesla“. Naráží na to, že při pátrání po Bergdahlovi tehdy údajně zahynulo šest amerických vojáků.

Další bývalí Bergdahlovi kolegové zase tvrdí, že četař opustil své stanoviště během noční hlídky, na místě údajně nechal zbraň i helmu a odešel jen s buzolou.

Taliban pak už dříve uvedl, že Bergdahl byl opilý, když ho tehdy přepadli u základny. To ale americká armáda popřela a označila za talibanskou propagandu.

Pokud se prokáže, že Bergdahl před pěti lety jako voják selhal, tedy že opustil posádku bez povolení, hrozí mu soud. Uvedl to šéf sboru náčelníků štábů generál Martin Dempsey.

Lenka Kabrhelová, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme