Na Ukrajině je občanská válka, řekl Putin dva dny před tamními volbami

Ruský prezident Vladimir Putin označil dění na Ukrajině za občanskou válku. Uvedl to na mezinárodní ekonomické konferenci v Petrohradu. Výrok opět zvýšil obavy z ruské reakce na prezidentské volby na Ukrajině. Hlasovat by měli Ukrajinci v neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomické konferenci v Petrohradu

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomické konferenci v Petrohradu | Zdroj: Reuters

Rusko má u Hranic s Ukrajinou stále desítky tisíc vojáků. Právě jejich přítomnost vzbuzuje asi největší obavy. I když dalo Rusko najevo, že je stáhne, podle posledního prohlášení z vedení ruské armády to potrvá asi 20 dní.

Ve východních regionech Ukrajiny pokračují střety mezi ukrajinskou armádou a ozbrojenými separatisty. Povstalci chystané volby neuznávají, odmítají je uspořádat a vyzývají Rusko k pomoci.

Ruské ministerstvo zahraničí sice nedávno vydalo prohlášení, ve kterém předčasné prezidentské volby na Ukrajině přivítalo a dnes ruský prezidet řekl, že Rusko bude jejich výsledek respektovat, zaznívají však i jiná, ne tak smířlivá slova.

Ruská armáda například pohrozila, že zareaguje odvetnými opatřeními na rostoucí bojeschopnost Severoatlantické aliance v blízkosti ruských hranic.

Do toho jsou tu dřívější prohlášení, z nichž vyplývá, že v zájmu Rusů, kteří žijí na Ukrajině, je Rusko připraveno použít sílu i za hranicemi.

Separatisté v Doněcké oblasti vyhlásili mobilizaci. Muži se ale do služby nehrnou

Číst článek

Spojené státy Moskvu varovaly, aby se nepokoušela do hlasování na Ukrajině zasahovat, jinak proti Rusku zavedou spolu s Evropskou unií ekonomické sankce. Podle ruského prezidenta jsou však taková opatření nepromyšlená.

„Je přeci jasné, že se ekonomické sankce vůči Rusku vrátí západním zemím jako bumerang. Pokud je skutečně použijí jako nástroj politického nátlaku, postihne to také jejich obchodní a ekonomické procesy,“ řekl ruský prezident.

Putin ve svém dnešním projevu před podnikateli na hospodářském fóru v Petrohradu zopakoval také ruskou verzi příběhu o dění na Ukrajině.

Proruský aktivista odnáší urny z volební místnosti v Doněcku, aby je mohl zničit | Foto: ČTK/AP, Photomig

Krizi podle něj rozpoutalo loňské odmítnutí tehdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče podepsat dohodu o přidružení s Evropskou unií. Následoval státní převrat, „podpořený našimi americkými a evropskými partnery“, a nakonec propukl chaos a začala „skutečná občanská válka“, prohlásil Putin.

„Myslíte si, že jsme vinní? Navrhovali jsme dialog (o Ukrajině), ale odmítli ho,“ řekl Putin na adresu „snobismu“ Západu, který od počátku ukrajinské krize zůstával hluchý k ruským obavám z případného rozšíření NATO o Ukrajinu.

Současně prezident obhajoval ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym, jehož připojení k Rusku v březnu odhlasovali tamní Rusové v referendu zorganizovaném separatisty pod záštitou ruských vojsk.

„Jen jsme zajistili svobodu vyjádření,“ řekl Putin. „Kdybychom to neudělali, na Krymu by bylo hůře než v Oděse, kde lidi upalovali zaživa,“ dodal v narážce na padesátku obětí střetu proukrajinských a proruských demonstrantů v jihoukrajinském přístavu z počátku května.

ČTK, Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme