Většina hřišť v Česku nevydělává žádné závratné peníze, říká Kodejš z golfové federace

Přijdete na golf, zaplatíte tři sta korun a jdete hrát. Nejrůznějších projektů, které nabízí první golfové krůčky za podobné částky, začíná v posledních letech přibývat. Přitom pokud se rozhlédnete po pečlivě udržovaných areálech, plných perfektně posekaných greenů, je zřejmé, že péče tři sta korun rozhodně nestojí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berounský golfový areál slaví první výročí, jeho problémy jsou už minulostí

Berounský golfový areál slaví první výročí, jeho problémy jsou už minulostí | Foto: Lucie Zemanová

„Většina hřišť v Česku nevydělává žádné závratné peníze,“ přiznává předseda České golfové federace Zdeněk Kodejš. Myslí hlavně ty kluby, o kterých jste velmi pravděpodobně nikdy ani neslyšeli.

Nekonají se na nich velké turnaje, jejich výstavba nespolkla stamiliony, ale pouze pár milionů korun a roční hrací karta, tedy pouze možnost si jít zahrát, tam nestojí 40 tisíc korun, ale třeba tři tisíce. Jedním z takových klubů je pražský Chateau St. Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci českých golfových hřišť a klubů se zajímal Martin Charvát

„Obrovské peníze stojí údržba greenů i celého areálu. Většina klubů je ráda, když je na nule nebo má malý výdělek. My nemáme hřiště, ale jen odpaliště. I tak musíte každý den sekat, používat hnojiva, která stojí spoustu peněz nebo zajistit chod golfové recepce. Nákladů je spousta,“ vysvětluje manažerka klubu Ivana Peterková.

Zrovna v případě pražského klubu je ekonomická stabilita podpořena i tím, že je golf komplementárním doplňkem k dalším nabízeným službám.

Golfové hodiny jsou k dispozici i za 200 korun, takové ceny ale dělají klubům problém

Číst článek

Pokud přijdou začínající golfisté využít některých slevových možností, jak si zahrát za pár set korun bez nutnosti mít vlastní vybavení, zkusí ho přesvědčit alespoň k jiné útratě v komplexu.

„Všechny hráče jsme si zařadili do své databáze a informujeme je nejen o golfových akcích, které se tady dějí, ale i o místní restauraci, o wellness a dalších věcech, které náš objekt nabízí,“ podotýká Peterková.

Více hráčů by zajistilo levnější hru i kvalitnější greeny

„Všeobecně se dá říct, že je velmi málo hřišť schopných vydělávat na sebe, jako na investici. Počítá se, že zhruba na devítijamkové hřiště by mohlo být až tisíc členů klubu,“ dodává předseda České golfové federace Kodejš.

To při současných číslech ale moc nevychází. V České republice je 99 golfových hřišť a registrovaných hráčů 55 tisíc, pochopitelně nerovnoměrně rozprostřených po jednotlivých klubech.

Zatím žádné hřiště nezmizelo z důvodu nedostatku hráčů, ale na většině by uvítali, kdyby se počet golfistů meziročně nezvyšoval pouze v řádu stovek.

„Čím víc hráčů bude, tím víc se budou hřiště rozvíjet, budou kvalitnější a samotná hra bude levnější,“ vysvětluje Kodejš.

Martin Charvát, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme