Před letními prázdninami se dopravní policisté více zaměřují na řidiče autobusů

Kontroly aut a kamionů jsou u dopravních policistů na denním pořádku. Před létem se ale více zaměřují také na autobusy. Právě teď jich je totiž na silnicích více než obvykle. Důvodem jsou blížící se letní prázdniny, o kterých stále hodně lidí vyráží na dovolenou právě autobusy. Policisté tak už teď kontrolují hlavně dálkové mezinárodní spoje, zastavují ale i řidiče jedoucí na kratší vzdálenost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobusy MHD v Karlových Varech

Autobusy MHD v Karlových Varech | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Dopravní policisté zastavují autobus plný dětí mířící na školní výlet. Řidič Jaroslav Vondruška musí ukázat veškeré doklady a podrobit se zkoušce na alkohol.

„Myslím, že je to správné. Protože mezi námi se našli kolegové, kteří požijí,“ souhlasí s častějšími kontrolami Jaroslav Vondruška.

Řidiči autobusů musí, stejně tak jako u kamionů, dodržovat povinné bezpečnostní přestávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O policejních kontrolách řidičů dálkových autobusů natáčel reportér Ondřej Vaňura

„Přesednout z autobusu do náklaďáku, unavený, nevyspalý, to prostě nejde,“ říká řidič autobusu.

U řidičů na vnitrostátních linkách jsou problémy minimální.

„K drobným porušením dochází u řidičů mezinárodní přepravy. Většinou cizích z Polska nebo Německa,“ říká dopravní policista Jiří Myška.

Řidiči můžou za volantem sedět maximálně 4 a půl hodiny. Denně pak nesmí ujet víc než devět hodin dvakrát za týden.

Drobné porušení těchto předpisů můžou policisté řešit na místě pokutou až do 5000 korun, vážnější případy pak řeší úřady v přestupkovém řízení. U autobusů bývají obecně největší problémy s technickým stavem.

„V souvislosti s blížícími se letními prázdninami i policejní prezidium přistoupilo k dopravně bezpečnostní akci,“ vysvětluje vedoucí královéhradeckého dálničního oddělení Milan Halbrštát.

Nehoda autobusu v Odrách na Novojičínsku | Foto: Policie ČR

V součtu všech dopravních přestupků ale tvoří řidiči autobusů jen zanedbatelné procento. Policisté je staví hlavně na silnicích prvních tříd.

„Na dálnicích v České republice obecně chybí kontrolní stanoviště. Tady nemáme jediné parkoviště u čerpací stanice,“ dodává policista.

V budoucnu by ale měla kontrolní stanoviště na dálnicích vzniknout. A to i na hradecké D11.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme