Ceny ropy se kvůli bojům v Iráku zvedly na několikaměsíční maxima

Krize v Iráku se začíná projevovat na ekonomice. Cena americké ropy stoupá. Sunnitští ozbrojenci se blíží ze severního Iráku k Bagdádu, a trh se proto obává, že situace ohrozí její dodávky. Většina těžby se však odehrává na jihu země, kde radikálově nemají dostatečnou podporu. Irák patří mezi největší producenty ropy na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinerie

Ropná rafinerie | Foto: Fotobanka RGBStock

Severomořská ropa Brent uzavřela obchodování růstem o zhruba tři procenta na 113 dolaru za barel, což je nejvyšší hodnota od loňského září. Americká lehká ropa WTI posílila o více než dva dolary na 106 dolarů za barel. I u této ropy se cena zvedla nejvíc za posledních 9 měsíců.

Pokud by ale krize v zemi dodávky přerušila, mohla by se podle odborníků cena vyšplhat až o 20 dolarů.

Obavy trhu posílily poté, co ozbrojenci ovládli severoirácké ropné centrum Kirkúk a vytlačili vládní síly. Sunnitští radikálové jsou už 100 km od Bagdádu a ovládají severní část země.

Islamisté směřují na Bagdád, iráčtí vojáci před nimi prchají

Číst článek

Irácké letectvo bombardovalo pozice radikálů ve městech Mosul a Tikrít. To ale jejich postup nezastavilo.

Zatím poslední zdražení ropy by se podle analytiků mělo dotknout cen benzinu a nafty jen velmi nepatrně. Opačný vývoj nastane v případě, když hodnota komodity bude pokračovat v prudkém růstu. Pak se to - i když s určitým zpožděním - projeví i na cenách pohonných hmot.

Zatím se to ale neděje. V současnosti některá paliva v Česku mírně zlevňují. Třeba podle společnosti CCS se průměrné ceny benzinu i nafty v květnu pohybovaly kolem 35 korun a 90 haléřů za litr. V únoru byla jejich cena zhruba o 20 haléřů vyšší.

Pavlína Nečásková, Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme