Za únik kyseliny z Penty v Chrudimi může únava materiálu, potvrdilo vedení firmy

Za únik kyseliny dusičné z výrobního závodu firmy Penta v Chrudimi může únava materiálu. K události došlo v sobotu, v té době ale v objektu skladu nebyli žádní pracovníci. Hasiči až do půlnoci zkrápěli mrak a neutralizovali chemikálii sodou, lidem doporučili nevycházet ven a nevětrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči likvidují únik kyseliny

Hasiči likvidují únik kyseliny | Foto: www.hzspk.cz

„Příčina byla v prasknutí uzavíracího těsnění, v důsledku zřejmě únavy materiálu na jednom z kontejnerů, ve kterých to bylo uskladněno. Žádný lidský faktor,“ uvedl generální ředitel firmy Petr Švec.

Nebezpečná látka unikla z areálu firmy na výrobu chemikálií v místní části Píšťovy v sobotu odpoledne. První mrak se objevil okolo třetí hodiny odpoledne a situace se vyhrotila přibližně o šest hodin později.

Na místě zasahovaly hasičské jednotky z Chrudimi, Slatiňan, Pardubic, Heřmanova Městce a také protichemická jednotka z Lázní Bohdaneč.

Obyvatelé Chrudimi i Slatiňan byli varováni prostřednictvím sms zpráv a místního rozhlasu. Hasiči jim doporučili až do nočních hodin nevětrat a nevycházet z domu.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme