Pátrání po nigerijských studentkách je stále bezúspěšné. Školy se snaží únosům zabránit

Boko Haram v Nigérii dále zabíjí civilisty a unáší ženy a dívky. Ani po více než dvou měsících také policisté a vojáci nenašli žádné stopy po dvou stech studentkách, které příslušníci této teroristické organizace unesli. Podle některých informací si z nich navíc udělali sexuální otrokyně. Školy napříč Nigérií se snaží podobným únosům zabránit a přijímají bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola v nigerijské obci Nyanya

Škola v nigerijské obci Nyanya | Foto: Robert Mikoláš

Velká železná vstupní vrata se zavírají, jejich skřípot ale zcela přehlušuje křik dětí, který z oken dvoupatrové stavby i několika přízemních budov doléhá na školní dvůr v nigerijské obci Nyanya.

„Do školy je pouze jeden vchod, kolem dokola pak máme vysokou zeď s hřeby a v případě nějaké hrozby můžeme použít nouzovou telefonní linku na policii. Ochranka také kontroluje všechny, co vchází dovnitř, zda u sebe nemají nějaké nebezpečné předměty. Samotní rodiče pak na své děti čekají venku, aby si je vyzvedli po konci vyučování,“ vypočítává ředitelka Joy Ada Ejeme všechna bezpečnostní opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nigerijské škole natáčel zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš

Obavy přesto neskrývá, vždyť Boko Haram už jednou na okraji Nyanya zaútočilo, když u místního tržiště odpálilo několik náloží a zabilo na osmdesát lidí. A ona sama je zodpovědná za 400 žáků a studentů základní i střední školy:

„Je to opravdu hrozná situace v naší zemi. Je mi špatně z toho, co se stalo oněm dvěma stům 16- až 18letým studentkám, které teroristé z Boko Haram unesli. Jsou to přeci nevinné děti, i když dospívající. Mají být ve škole a učit se,“ vyjadřuje se k osudu unesených dívek, po kterých se jakoby slehla zem.

Islamisté z Boko Haram ale bojují právě proti vzdělávání dívek, které přitom už před zahájením jejich ozbrojených akcí před pěti lety na muslimském severu notně pokulhávalo za křesťanským jihem, kdy 60 procent žen v těchto oblastech bylo negramotných, zatímco na jihu neumělo číst a psát ‚jen‘ 29 procent ženské populace.

„Mluvíme s žáky o bezpečnosti, diskutujeme s nimi o tomto problému, o tom, jak je vzdělání důležité. A oni sami nám učitelům říkají vlastní názory, i jak by problém s Boko Haram řešili,“ dodává ředitelka, a krátce na to se jedna taková debata koná.

Škola v nigerijské obci Nyanya | Foto: Robert Mikoláš

Jeden ze studentů, poté, co se představí, začne mluvit o politické stabilitě v zemi. Jen její zajištění prý povede i k zastavení násilných akcí Boko Haram.

Další, 14letá dívka, si zase myslí, že kvůli pokračujícím únosům by prezident Jonathan měl získat podporu prezidentů ostatních zemí, aby se Boko Haram postavili společně. Mnohem více totiž spolu nyní spolupracují samotní islamisté, s Al-Káidou v islámském Maghrebu a somálskými milicemi Šabáb.

„Pořád se modlím za propuštění unesených dívek,“ uzavírá diskusi 13letá studentka. Řada nigerijských politiků ale otevřeně přiznává, že většina z unesených dívek se už do školních lavic nikdy nevrátí.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme