Brněnští záchranáři si poprvé vyzkoušeli záchranu osoby s vysoce nakažlivou nemocí

Jihomoravští záchranáři poprvé prověřovali připravenost jejich takzvaného biohazard týmu na transport pacienta nakaženého vysoce infekční nemocí. Ve spolupráci s chemickou službou hasičů přemísťovali figuranta z Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno do sanitky. Jejich úkolem bylo vyzkoušet si postup tak, aby v případě skutečného nebezpečí nebyl nikdo ze zasahujícího týmu nakažený. Cvičení exkluzivně sledoval Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnští záchranáři a hasiči si poprvé vyzkoušeli záchranu osoby s vysoce nakažlivou nemocí

Brněnští záchranáři a hasiči si poprvé vyzkoušeli záchranu osoby s vysoce nakažlivou nemocí | Foto: René Mezulianik

Záchranáři v kanárkově žlutých kombinézách s filtračními ventilátory na zádech odnášejí infikovaného pacienta z nemocnice v biovaku do dekontaminační komory a pak do sanitky. Zkouší si tak nanečisto zásah, který ještě v brzké době třikrát zopakují.

„Nacvičovali jsme zásah u pacienta v ordinaci praktického lékaře, nebo přímo v bytě pacienta. Jako asi poslední musíme počítat s alternativou, že v Brně přistane letadlo s infekčním pacientem na palubě,“ říká koordinátor speciálního biohazard týmu jihomoravských záchranářů René Mezulianík.

Brněnští záchranáři a hasiči si poprvé vyzkoušeli záchranu osoby s vysoce nakažlivou nemocí | Foto: René Mezulianik

Speciální vybavení je nutné proti vysoce infekčním exotickým chorobám, jako je třeba ebola nebo další virová onemocnění. Právě ebola v poslední době řádí v rovníkové Africe. V Guinei už na ni zemřely stovky lidí. Celá oblast, kde se tato nemoc vyskytuje, je uzavřena a působí v ní mezinárodní lékařské týmy.

Pravděpodobnost, že by se podobná choroba dostala až do České republiky, je sice poměrně malá, ale záchranáři musí být připraveni i na takové případy.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru ebola způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 %.

Světová zdravotnická organizace doporučuje praktickým lékařům, aby měli v ordinaci kompletní vybavení proti nebezpečným infekcím. Řadě z nich ale připadá toto doporučení v našich podmínkách zbytečné. A navíc na to nemají peníze.

„Pokud jde o takové zajímavosti jako ebola, které se vyskytují jenom někde a jenom někdy, tak s tím systém nepočítá. Nepočítá s tím preventivně, protože by to stálo moc peněz. Takže když někdo přijde a ebolu bude mít, tak ji samozřejmě dostanu. Až budu vědět, že ten člověk ebolu má, až si ho sám vyšetřím, tak pak už nemá smysl, abych si nasazoval nějaké ochranné prostředky. Protože už tu ebolu mám taky,“ vysvětluje praktický lékař Jiří Brzobohatý.

Biohazard tým tvořilo 14 záchranářů. Jejich hlavním úkolem bylo ověřit akceschopnost speciálního týmu a funkčnost všech pomůcek.

Virus ebola na snímku z elektronového mikroskopu | Foto: PLoS Biology, licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme