Policie na Ostravsku rozbila drogový gang. Dokázal vyrobit 3000 dávek pervitinu týdně

Policistům se podařilo částečně ochromit prodej pervitinu na Ostravsku. Zadrželi totiž jedenáctičlennou organizovanou skupinu, která prodávala drogy ve velkém. Týdně uvařila i tři tisíce dávek drogy, a to mimořádné kvality. Gang si tak mohl vydělat až několik milionů korun. Peníze získané z prodeje přitom jeho někteří členové prosázeli na herních automatech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin | Foto: Policie ČR

Podle kriminalisty Radovana Vojty byla skupina schopna vyrobit a dodat drogově závislým týdně tři tisíce dávek, a to v mimořádně vysoké kvalitě.

Za posledních několik měsíců mohl gang podle odhadu policistů v Ostravě, na Karvinsku a v Havířově vyrobit a prodat drogu za miliony korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zásahu policie na Ostravsku natáčela reportérka Iva Havlíčková

„Zhruba 100 gramů této látky je v hodnotě asi 150 tisíc korun. Čistota se pohybuje, jako by ho někdo vyráběl v laboratoři. Pachatelé byli velmi sofistikovaní,“ popsal kriminalista Radovan Vojta.

Skupina byla dobře organizovaná, jeden obviněný vše řídil, další zajišťovali léky na výrobu drog, jiní pervitin prodávali v sociálně vyloučených lokalitách.

O pervitinu se mluví jako o českém vynálezu. Pochází ale z konce 19. století z Japonska, to ho používalo pak za druhé světové války jako doping pro sebevražedné piloty kamikadze. Do Evropy se droga dostala v první polovině 30. let. Svým parašutistům ji za války dávali i nacisté. V polovině 70. let se pervitin začal vařit v Praze, a to z efedrinu z léku proti kašli.
Zdroj: ČTK

„Dokonce i eliminovali zápach, který vzniká z výroby těchto drog,“ upřesnil krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Na policejní akci se podílela nejen zásahová jednotka, ale i útvar rychlého nasazení z Prahy. Zabavili i zbraně včetně samopalu.

Celkem policisté objevili 300 gramů hotové drogy a další kilo těsně před dokončením. Pro výrobu pervitinu se přitom používají léky s vyšším obsahem pseudoefedrinu. Pořídit je u nás na rozdíl třeba od Polska nejde snadno.

Andrea Brtníková, Iva Havlíčková, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme