Porošenko vyhlásil příměří a vyzval separatisty k složení zbraní, ti to odmítají

Na východě Ukrajiny začalo platit týdenní příměří. Jednostranně ho vyhlásil nový ukrajinský prezident Petro Porošenko. Během příměří by měli proruští povstalci odevzdat zbraně. Ti však vzkázali, že to neudělají. Na Porošenkovu výzvu už reagovala i Moskva, ta ji označila za ultimátum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Porošenko vyhlásil příměří při své první návštěvě výcvikového centra protiteroristických sil na východní Ukrajině ve Svjatogorsku na severu Doněcké oblasti.

Na sedm dnů dostala armáda, národní garda i pohraničníci rozkaz zastavit palbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině okomentoval Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK

Příměří má umožnit separatistům složit zbraně, ti však už dopředu oznámili, že to neudělají, protože slibům nového prezidenta nevěří.

Porošenko pohrozil, že kdo zbraně nesloží, bude zklikvidován. Moskva proto označila příměří za ultimátum.

Právě postoj separatistů v kombinaci s postojem Ruska nedává příměří příliš nadějné vyhlídky. Myslí si to i Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK.

„Dokud Rusko nebude chtít, aby byl na východě Ukrajiny klid, tak tam prostě nebude. Rusko se zatím spíš soustředí na to, že neustále obviňuje Ukrajinu z nějakého napadení svého vlastního území, a to je všechno, čím přispívá,“ podotkl Svoboda.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme