Státy západní Afriky chtějí proti ebole bojovat s pomocí osvěty a milionů dolarů

Ministři zdravotnictví zemí západní Afriky se spolu se zástupci Světové zdravotnické organizace dohodli, že během příštího půl roku vyčlení 10 milionů dolarů na boj proti epidemii eboly. Prezident a vláda v Sierra Leone se například rozhodli přispět také polovinou svých platů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotníci v Sierra Leone odebírají krev a testují ji na přítomnost viru eboly

Zdravotníci v Sierra Leone odebírají krev a testují ji na přítomnost viru eboly | Zdroj: Reuters

Zákeřná nemoc v regionu zabila od letošního února už 467 lidí. Světová zdravotnická organizace tak mluví o nejhorší epidemii eboly v dějinách.

Odborníci se shodují, že velkým problémem jsou zejména na venkově předsudky, které brání prevenci. Zasažené země se tak chtějí soustředit hlavně na osvětu a oslovit místní autority – politické nebo náboženské vůdce komunit, kteří by o nemoci měli informovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Zdeněk Novák

„Lidé se sice bojí, ale nevěří, že ta nemoc existuje. Proto když někteří členové komunity onemocní, ostatní je schovají a po smrti je pohřbí v rozporu se všemi nutnými normami,“ přiblížila liberijská ministryně zdravotnictví Bernice Dahnová.

V souladu s místní tradicí jsou nebožtíci před uložením do země ručně omyti, ebola se tak dále rozšiřuje. Libérie proto chce, aby zesnulé na pohřeb připravovali specializovaní pracovníci v ochranných oděvech. Kromě toho je nutné vštípit lidem zásady hygieny a izolovat nemocné.

Nemoc se projevuje dva dny až čtyři týdny od nakažení. Provázejí ji vysoké horečky, bolesti břicha, celková slabost nebo zánět spojivek.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru ebola způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 %.

„Ebola je nebezpečná tím, že její přenos vyžaduje přímý kontakt s krví, sekrety, orgány nebo jinými tělními tekutinami infikované osoby nebo zvířete,“ vysvětlila epidemioložka Marcela Kvášová.

Podle ní ale existuje jen naprosto minimální riziko, že by se nákaza mohla rozšířit i do České republiky. Pro případ, že by se tak přece jen stalo, je schválen akční plán. Znají ho všechny zúčastněné složky.

„Počínaje orgány ochrany veřejného zdraví a konče infekční klinikou na Bulovce, se kterou akční plán počítá. Plus tedy ještě spolupracující složky, jako je záchranná služba, hasiči. Jakým způsobem by vlastně toho pacienta bezpečně dopravili do nemocnice,“ dodala Kvášová.

Světová zdravotnická organizace zatím nevydala žádná varování před cestami do oblasti, kde je nákaza rozšířená.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme