Vláda na návrh Bělobrádka odvolala polovinu Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Doslova personální zemětřesení se odehrálo ve vládní radě, která má na starosti rozdělování víc než dvacet miliard korun na českou vědu. Vláda na návrh vicepremiéra a předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) odvolala celou polovinu, osm členů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vicepremiér a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Vicepremiér a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) | Foto: vlada.cz

Vicepremiér Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci po jednání vlády upozornil, že už po svém nástupu avizoval, že počítá s částečnou obměnou Rady. Podle něj ho vedly k tomuto kroku tři základní důvody.

„Prvním je, že u některých členů bylo sporné jejich opakované zvolení do tohoto vládního poradního orgánu. Druhý důvod je ten, že byla snaha, abychom dokázali tento orgán lépe sestavit podle jednotlivých hráčů na hřišti. Třetím je, abychom dokázali doplnit i některé lidi, kteří v radě chyběli,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda na návrh Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) odvolala polovinu Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Tento krok okomentoval na Radiožurnálu Jiří Zlatuška, člen vědecké rady AV, poslanec hnutí ANO a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

„Musíme se dostat do situace, kdy je rada vlády poradním a nikoli výkonným nebo exekutivním orgánem. Tak, aby si plnila svůj statut," dodal Bělobrádek. Kandidáty na nové členy chce vybrat do příštího zasedání rady, které je v srpnu.

Radu opouštějí například místopředsedkyně a bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová nebo renomovaný psychiatr Cyril Höschl. V případě jeho odvolání se podle Bělobrádka rozhodli kvůli tomu, že je profesor Höschl zároveň členem předsednictva Grantové agentury.

„Nepovažuji za příliš šťastné, aby člen rady vlády, která doporučuje vládě rozdělování finančních prostředků, byl zároveň v taktové vysoké pozici v agentuře, u které se o peníze soutěží," vysvětlil Bělobrádek.

člen Vědecké rady Akademie věd, bývalý rektor Masarykovy univerzity a dnes poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška považuje tento krok vlády za správný. „Je to mírný pokrok v rámci toho, co se mělo udělat. Myslím si, že si zasloužili odvolat všichni členové,“ zdůraznil.

Problém je podle něj v obsazení Rady pro výzkum, vývoj a inovace tehdejším premiérem Petrem Nečasem.

„V době, kdy byla jeho poradkyní paní Kopicová a poradcem pro vědu Petr Fiala, došlo k tomu, že tři z členů byli jmenovaní v rozporu se zákonem. Ten předepisuje maximálně dvě funkční období a oni byli zvoleni na třetí a paní Kopicová na páté období. Zbylí členové k tomu odmítli zaujmout stanovisko,“ upozornil.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme