V Novém Boru zavírají jednu z nejstarších mateřinek. Kvůli hygienickým podmínkám

Oslaví šedesátku a skončí. Takový je osud jedné z nejstarších mateřských škol v Novém Boru na Českolipsku. Jednopatrová vila sloužila jako školka už od roku 1954. Děti, které nejdou v září do školy, už mají místo v jiných mateřinkách. Nový Bor, na rozdíl od jiných měst, problém s nedostatkem míst pro děti nemá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

60 let stará novoborská školka

60 let stará novoborská školka | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Od začátku tu byly dvě třídy mateřské školy, ale současným hygienickým předpisům ty prostory nevyhovují," vysvětluje Iva Poseltová ředitelka MŠ Klíček, pod kterou v Novém Boru spadá dalších šest mateřinek.

„Nejvíc špatné je sociální zařízení, které odpovídá patnácti dětem. My jsme jich tu měli až padesát. Jsou tu tři záchodky, což je žalostně málo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O umísťování dětí do mateřských škol v Novém Boru mluvil Tomáš Mařas

„Hygiena nás dlouhodobě nabádala k nějakému řešení. V momentě, kdy se uvolnily prostory v Kalinově ulici tak jsme měli záměr - zrekonstruovat bývalý internát a přestěhovat tuhle školku do jiných prostor," říká Iva Poseltová.

Jak potvrzuje, ve městě nemusí řešit nedostatek míst pro předškoláky.

„Už od roku 2008 se nám podařilo řešit přibývající počty dětí. Každý rok jsme otevírali nová pracoviště. Buď po jedné, nebo dvou třídách."

Děti na zahradě staré novoborské školka | Foto: Tomáš Mařas

Všechny děti, které měly zůstat ve staré školce, jsou rozmístěné v ostatních školkách, včetně zaměstnanců. Děti vědí, do jaké školky půjdou. Někdo bude chodit od září do MŠ Kytička jiný do MŠ Klíček nebo jinam. A do nových školek se těší.

V České Lípě školku rozšíří

Zatímco v Novém Boru ruší školku, v České Lípě chtějí jednu rozšířit.

„Nechceme, aby školky byly narvané k prasknutí a byla možnost, aby děti mohly být přijmuty během školního roku. Přejeme si, samozřejmě spolu s rodiči, abychom mohli přijímat i děti mladší tří let. Víme, že budovy v areálu Jižní dožijí. Chceme již v předstihu vybudovat dostatek míst přímo ve škole," vysvětluje místostarosta České Lípy Tomáš Vlček ze Starostů pro Liberecký kraj.

Mateřská škola Jižní v České Lípě bude mít díky 50 novým místům kapacitu přibližně pro sto dětí.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme