Celníci v Královéhradeckém kraji kontrolují čajovny, důvodem je prodej tabáku

Celníci v Královéhradeckém kraji kontrolují prodej tabáku v čajovnách. Obchodníkům, kteří prodávají neokolkovaný nebo dělený tabák ve vodních dýmkách, hrozí vysoké pokuty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celní správa

Celní správa | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Na prodej tabáku zaměřili svoji pozornost celníci Královéhradeckého kraje. Neoznačený tabák zabavený při kontrolách propadá státu. Podnikatelé musí uhradit doměřenou spotřební daň a začíná správní řízení.

„Ve správním řízení může být udělena sankce ve výši padesáti tisíc až deseti milionů korun,“ vysvětluje Martina Kolínská z Celní správy Královéhradeckého kraje.

Kontroly se ale netýkají pouze neoznačeného tabáku. Problém mají čajovny také s děleným tabákem. Z okolkované krabičky vyjmou část tabáku, kterou použijí k přípravě vodní dýmky. Takový prodej ale zákon zakazuje.

Tabákové výrobky se nesmí prodávat jinak než v uzavřeném okolkovaném jednotkovém balení. Výjimku tvoří doutníky a cigarillos, u kterých je povolen kusový prodej.

„Jedná se o takzvané jednotkové balení, které musí mít platnou tabákovou nálepku. V těchto případech není žádná výjimka na to, že majitelé čajoven to prodávají extra k vodní dýmce. Zákon o spotřební dani to neumožňuje,“ potvrzuje Kolínská.

Dodržování zákona by ale mohlo být pro některé prodejce likvidační, protože celou krabičku by si lidé k vodní dýmce kupovat zřejmě nechtěli. Kontroly čajoven budou v Královéhradeckém kraji pravděpodobně pokračovat do konce června.

Lucie Valášková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme