V prvním závodě ve společné lodi chtějí vyhrát. Čtyřkajak bude obhajovat titul na ME

V pátek začne v německém Brandenburgu mistrovství Evropy rychlostních kanoistů. Češi na něm budou obhajovat pět medailí včetně tří zlatých. Dvě loni získal talentovaný singlkanoista Martin Fuksa, jednu pak čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové bronzového čtyřkajaku (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel

Členové bronzového čtyřkajaku (zleva) Jan Štěrba, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Daniel Havel | Foto: Vít Chalupa

Zatímco Fuksa v této sezóně už vybojoval dva tituly na evropském šampionátu do 23 let a vyhrál závod Světového poháru v Račicích, pro čtyřkajak půjde v Německu o vůbec první letošní závod.

„Měli jsme šest tréninků,“ usmívá se Dostál s tím, že to není standardní množství. „Obvykle jich za sebou máme minimálně dvakrát tolik. Ze čtyřkajakových tréninků jsme toho ztratili celkem dost, ale nebylo to zase tolik znát,“ podotýká Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými kajakáři před startem na ME mluvil Jan Suchan

Bronzová posádka z olympijského Londýna má tréninkové i závodní manko právě kvůli háčkovi Havlovi, respektive jeho zraněnému ramenu. Teď už je ale prý stoprocentně v pořádku, a tak může jezdit celé kvarteto zase pohromadě.

Předtím trénovali Trefil, Dostál a Štěrba každý zvlášť na singlkajaku, což ovšem u rychlostních kanoistů není nic podivného.

„Nemáme to jako veslaři, kteří jezdí hlavně jako posádky. Základ máme na singlu, čtyřkajak je k tomu jako taková nadstavba,“ vysvětluje nejzkušenější z vodácké čtveřice Štěrba.

Sehranost zatím nahrazuje elán

Sehranost na singlkajaku sice ještě není u obhájců titulu ideální, ovšem nahrazuje ji elán.

„Tím, že jsme toho na jaře dost vynechali, tak jsme se na tréninky těšili. I to málo, co jsme odjeli, jsme si užili. Není to taková paráda jako v minulém roce, ale do mistrovství světa to dotáhneme k dokonalosti,“ věří Trefil.

Právě srpnový světový šampionát v Moskvě je pro český čtyřkajak letošním vrcholem, nicméně Havel, Trefil, Dostál a Štěrba se nechtějí ztratit ani na mistrovství Evropy. Přestože půjde o jejich první společný letošní start, nemají nízké cíle.

„Když nám závod sedne, tak není šance, že by nás někdo porazil,“ říká sebevědomě před nedělním startem evropského šampionátu Dostál.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme