Některé středočeské řeky mohou být nesjízdné, i přesto čeká lodní půjčovny víkendový nápor

Už zítra začínají dětem letní prázdniny. Mnozí školáci se tak už nemohou dočkat pobytu u vody nebo sjíždění některé z našich řek. Ani poměrně časté dešťové přeháňky tento týden situaci na českých řekách nezachraňují, ty mohou být během několika dnů zcela nesjízdné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Berounka

Řeka Berounka | Foto: Petr Kološ

Ani tato zpráva ale mnohé vodáky neodradí. Začínají prázdniny a tak se dá předpokládat, že o víkendu budou půjčovny lodí praskat ve švech.

Berounka je splavná tradičně pod Plzní, ale od Berouna už je třeba počítat s četnými mělčinami. Sázava se dá stále sjíždět tradičně z Ledče. Vody je ale málo, takže vyznavači pozdravu "ahoj" by měli počítat s tím, že občas budou muset svá plavidla přenášet.

Na Sázavě je nejvyhledávanějším úsek začínající v Týnci a končící v Pikovicích. Čítá nějakých šestnáct kilometrů a při plavbě můžete z lodě pozorovat třeba původní trampské osady.

„Úsek protékající mezi skálami je zajímavý hlavně svou polohou, protože je 30 kilometrů od Prahy. Je to úžasné spojení, jak vlakové, tak autobusové, velká parkoviště,“ popisuje Markéta Pazderová z vodáckého centra v Týnci nad Sázavou.

Pokud lidé zatouží místo akčního vodáctví spíše po klidnějším osvěžení v rybníce či přehradě, měli by tak učinit do soboty. V neděli se má totiž, podle předpovědi meteorologů, počasí zkazit.

Většina sledovaných vodních ploch je podle hygieniků vhodná ke koupání. Mírně zhoršenou kvalitu vody má jen písník v Bakově nad Jizerou, kde hygienici zjistili zvýšený výskyt sinic.

Michal Trnka, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme