Šéf ruské diplomacie Lavrov vyzývá Ukrajinu k zastavení palby

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval k okamžitému zastavení palby na východní Ukrajině. Usiluje tak hlavně o zpomalení úprku jednotek proruských separatistů. Ty už armáda vytlačila z několika měst a obcí. Separatisté se stahují do Doněcku a Luhansku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Podle šéfa ruské diplomacie jde o krok v zájmu všech stran a jeho oddalování je neomluvitelné. Lavrov tvrdí, že situace na východě Ukrajiny připomíná Srbsko po sérii bombardování v souvislosti s kosovskou krizí letectvem NATO v roce 1999.

Šéf ruské diplomacie vyzval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby umožnil jednání za účasti OBSE, Ruska a ukrajinské vlády a zástupců separatistů, které by vedlo k vyřešení ozbrojené fáze ukrajinské krize. K podpoře vyzval také země Evropské unie a Spojené státy.

Mezitím se do bývalých povstaleckých bašt Slavjansku, Kramatorsku a dalších míst podle ukrajinských médií vrací normální život. Města v minulých dnech dobyla ukrajinská armáda a ukončila tak několik měsíců vlády tamních samozvaných proruských separatistů.

Dobytá města opustilo jen minimum tamních většinově rusky mluvících obyvatel. A i ti, kteří ze strachu před vojenskou operací uprchli, se vracejí. Ukrajinská armáda distribuuje v dobytých oblastech potravinovou pomoc. Do včerejška jí bylo 25 tun.

Pokračuje také čištění zaminovaných oblastí. Strach z ukrajinského útoku ale roste v Doněcku. Lidé příliš nevěří tvrzením, že vojsko město jen obklíčí a nezaútočí na něj. Město teď mají v rukou tisíce ozbrojených proruských separatistů, kteří se ubytovávají ve studentských kolejích.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Alexander Tolčinský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme