DPH pro knihy, léky a dětskou výživu bude 10 procent, rozhodla vláda

Vláda dnes schválila zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši deseti procent pro knihy, kojeneckou výživu a léky. Nová sazba by měla začít platit od ledna 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kniha (ilustr. foto)

kniha (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

„Od nového roku by Česká republika měla mít dvě snížené sazby daně z přidané hodnoty,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zákon o DPH dále předpokládá zachování základní sazby 21 procent a snížené sazby 15 procent a zároveň ruší zavedení jednotné sazby DPH, která měla platit od ledna 2016 a měla být ve výši 17,5 procenta.

Snížení daňového zatížení na knihy, léky a nenahraditelnou dětskou výživu připraví podle ministerstva financí, které návrh na dnešní jednání vlády předložilo, státní rozpočet o zhruba 2,9 miliardy korun, přičemž největší dopad do výběru daně bude mít snížení sazby u léčiv.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snížené sazbě DPH diskutovali předseda poslaneckého rozpočtového výboru za ČSSD Václav Votava a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Smyslem zavedení druhé snížené sazby je podle ministerstva to, aby klesla cena těchto výrobků pro koncového spotřebitele.

„Každé snížení, co se týká léků, knih, dětské výživy, přispívá do rodinné kasy našich spoluobčanů. Počítám, že o nějaké procento by ceny klesnout měly,“ uvedl předseda poslaneckého rozpočtového výboru za ČSSD Václav Votava.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová ale upozornila, že se ceny za dané produkty snížit nemusí.

„Zkušenost z Evropy je taková, že když dochází ke snížení sazby daně z přidané hodnoty, tak velmi často to žádný vliv na cenu pro konečného spotřebitele nemá. Velmi pravděpodobně to rodinám s dětmi a seniorům nepomůže. Efektem bude pouze propad příjmů státního rozpočtu,“ dodala Langšádlová.

Ke snížení sazby DPH se vláda zavázala v koaliční smlouvě, z původního návrhu však vypadly dětské pleny. Jejich převedení do snížené sazby DPH by totiž mohlo být v rozporu s pravidly Evropské unie.

Součástí novely je i znovuzavedení daňové slevy pro pracující důchodce, vyšší slevy na druhé a třetí dítě a dvoumilionovou hranici u daňových paušálů pro živnostníky.

Kromě toho by mělo přibýt rodin s nárokem na porodné, které by se mohlo vyplácet i na druhé dítě.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme