Vstupenky na finále MS lze koupit už jen na černém trhu, za zhruba 400 tisíc korun

Vstupenky na nedělní finále fotbalového mistrovství světa, které se odehraje na stadionu Maracaná mezi Argentinou a Německem, už v oficiálním prodeji dávnou nejsou. Ale na černém trhu je překupníci nabízejí až za desetinásobek běžné ceny. Své příjmy tak nelegálně zvyšují až stovky obchodníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci na Maracaná

Fanoušci na Maracaná | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Oficiálně nabízené vstupenky na finále světového šampionátu byly vyprodané dávno před utkáním. Nyní toho využívají hlavně překupníci, kteří část lístků skoupili a teď je prodávají až za 20 tisíc dolarů. To je v přepočtu přes 400 tisíc korun.

Podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA je přitom nominální hodnota jednoho lístku 500 až 900 dolarů. Tedy maximálně do 20 tisíc. Navíc neexistuje záruka, že lístek koupený od překupníka bude pravý.

Tento byznys je v jihoamerické zemi zakázaný. Nikdo tam nesmí obchodovat se vstupenkami ani jiným zbožím na jiném než oficiálním trhu. A kdo to udělá a bude přistižen, spáchá trestný čin. Skutečnost je ale jiná a černý trh se vstupenkami v Brazílii přítmo kvete.

Úřady varují před tímto nelegálním prodejem a upozorňují, že ten, kdo bude mít prokazatelně koupenou vstupenku na černém trhu, ochranka ho na stadion vůbec nepustí. Navíc přijde o lístek. Kdo a jak potom se vstupenkou naloží, není podle odborníků vůbec jasné.

Brazilská policie nedávno zatkla strůjce milionového podvodu

Při vyšetřování ilegálního obchodu zadržela policie v Rio de Janeiru Raye Whelana, ředitele švýcarské společnosti Match Services. Ta je partnerem FIFA. Pro akce Mezinárodní fotbalové federace zařizuje distribuci lístků, ubytování a technologickou podporu.

Jenže Whelan údajně prodával lístky určené sponzorům nebo neziskovým organizacím.

Celkový výdělek dosahuje podle vyšetřovatelů v přepočtu kolem dvou miliard korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme