Papež František poprvé přijal oběti pedofilních kněží. Požádal o odpuštění

Papež František se omluvil obětem sexuálního zneužívání ze strany kněžích a požádal je o odpuštění. Církev podle něj nereagovala dostatečně rozhodně, a nese tak svůj díl viny. Papež se ve Vatikánu vůbec poprvé osobně sešel se šesti oběťmi pedofilních kněží z Irska, Británie a Německa a odsloužil před nimi zvláštní mši. Hlava katolické církve zneužívání dětí už několikrát otevřeně odsoudila. Přesto čelí výčitkám, že v této věci nedělá dost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se zdraví s věřícími

Papež František se zdraví s věřícími | Zdroj: Reuters

„Kněz má za úkol vést děti ke svatosti, a když zneužije jejich důvěry, je to příšerné. Kdybych měl takovou svatokrádež k něčemu přirovnat, byla by to například satanská mše.“

„Takoví kněží způsobí dětem problémy na celý život. Musíme pokračovat ve vymýtání těchto zvěrstev. Znovu opakuji, že pro takové činy mám nulovou toleranci,“ prohlásil nedávno papež František.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sexuálních skandálech v katolické církvi mluvil sociolog a bývalý katolický kněz Jan Jandourek

S některými zneužívanými lidmi se setkal už v květnu. Papež chce duchovní více prověřovat a také důsledně a tvrdě trestat všechny ty, kteří se těchto činů dopustí, i jejich nadřízené, kteří by je chtěli krýt. Pomoci mu s tím má speciální komise, která se také snaží pomáhat obětem zneužívání v návratu k normálnímu životu.

Tresty padají v posledních letech stále častěji a podle církevního historika Jaroslava Šebka už stovky kněží ztratily svůj úřad. „Jedná se o 848 kněží za dobu deseti let, přičemž dalších asi dva a půl tisíce bylo potrestáno menšími tresty,“ uvedl.

Některé organizace zastupující oběti zneužívání, hlavně ze Spojených států, ale postup hlavy katolické církve kritizují - papežovy kroky přicházejí prý příliš pozdě a jsou to jen symbolická gesta vůči veřejnosti. V církvi samotné se podle nich žádné zásadní změny neudály a údajně se nedaří přijmout účinná opatření, která by zneužívání dětí v budoucnosti zabránila.

Kritikové poukazují také na pomalý postup vůči podezřelým kněžím, který sám papež František údajně prokázal ještě v době, kdy byl arcibiskupem v Buenos Aires.

Papež František | Foto: Český rozhlas

Ondřej Himmer, Simona Bartošová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme