Útoky mezi Izraelem a Gazou neutichají. Abbás žádá OSN o ochranu

Rakety Hamásu zranily v Aškelonu na jihu Izraele dva civilisty, jednoho z nich těžce. Boje mezi palestinským hnutím a izraelskou armádou pokračují už šestým dnem. Nálety na Gazu podle Palestinců zabily 160 lidí. Většina z nich jsou civilisté. Palestinský prezident žádá OSN o mezinárodní ochranu pro jeho zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena v izraelském Aškelonu zraněná po raketovém útoku z Gazy

Žena v izraelském Aškelonu zraněná po raketovém útoku z Gazy | Zdroj: Reuters

Izraelská armáda se připravuje na mohutný letecký úder na severní část pásma Gazy, kde Hamás údajně rozmístil největší počet odpalovacích zařízení. Stovky palestinských civilistů teď tuto oblast po izraelském varování urychleně opouštějí.

Večer bude zasedat bezpečnostní rada státu, aby rozhodla o další podobě izraelské ofenzivy. Do Jeruzaléma míří německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier jednat o možném příměří.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale slibuje, že útoky budou pokračovat. Dokud z Gazy nepřestanou létat rakety.

Při útoku izraelského letectva na dům policejního šéfa Gazy zemřelo 18 lidí

Číst článek

Palestinský prezident Mahmúd Abbás kvůli konfliktu dnes požádal OSN, aby jeho zemi vzala pod mezinárodní ochranu. Oficiální dopis speciálnímu vyslanci OSN v Ramallahu Robertu Serrymu předal Abbás osobně.

„Izrael zašel až příliš daleko ve všem a jeho útoky na palestinský národ musí být zastaveny. Palestinské vedení neustále situaci vyhodnocuje a rozhodlo se požádat o mezinárodní ochranu pro palestinský národ a jeho zemi,“ vysvětlil.

Civilisté v Izraeli jsou na ostřelování zvyklí. Ve vyřešení konfliktu nevěří

Číst článek

Štěpán Macháček, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme