Kilometry chodeb, stovky sálů a kanceláří. Vyznat se v EP není pro nováčky snadné

Evropský parlament je velká instituce. Má dvě rozlehlá sídla – v Bruselu a ve Štrasburku. Není divu, že se v nich dá docela dobře zabloudit. A tak noví čeští poslanci mohou mít teď zkraje problémy s orientací na svém novém pracovišti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyznat se ve štrasburském Evropském parlamentu nemusí být pro poslance-nováčky snadné

Vyznat se ve štrasburském Evropském parlamentu nemusí být pro poslance-nováčky snadné | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Místo, ve kterém snadno zabloudí i zkušený návštěvník velkých kancelářských budov. Takovým labyrintem je pro nové české poslance sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Cesta do jednacího sálu a odtud třeba do poslanecké kanceláře se pro nováčka může změnit i ve stezku odvahy.

Svého asistenta musel o pomoc požádat i nováček, poslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, který do budovy parlamentu přišel teprve podruhé. Ne všechny výtahy v budově totiž jedou do devátého patra, ve kterém jsou kanceláře převážně českých poslanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Pavel Novák vyzkoušel z orientace v budově parlamentu v sídlením městě Štrasburku jednoho z nováčků - poslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila

„Mám závazek, že se to už do příště, do podzimního zasedání perfektně naučím,“ dodává Jiří Pospíšil.

Další překážkou na nové cestě po evropské instituci jsou i klíče. Ačkoli je v budově vše plně elektronizované, do kanceláře se bez klasického klíče nikdo nedostane. Vzít si proto pouze kartičku může znamenat další cestu zpět a navíc pro zapomenutý klíč. A také další bloudění.

Jiří Pospíšil automobil dosud nevlastní a do budovy dosud přijížděl jen se svým asistentem. „Já si tak malinko mapuji situaci, až od příště pojedu sám vlastním autem a budu si řídit, tak už se budu muset více vyznat,“ dodává.

Vyznat se ve štrasburském Evropském parlamentu nemusí být pro poslance-nováčky snadné | Foto: Pavel Novák

Městskou hromadnou dopravu, kterou je možné se ve Štrasburku k Evropskému parlamentu dostat, zatím poslanec Pospíšil také nezná. Z faktu, že je značena písmeny, nikoli čísly, je upřímně překvapen.

Noví poslanci se ještě budou nějaký ten pátek v budově parlamentu ztrácet. Postupně si ale zvyknou a doufejme, že najdou tu správnou cestu nejen do zasedací místnosti a do jídelny.

Pavel Novák, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme