Už se nemůžu dočkat prvních kopců, říká König po další nebezpečné etapě Tour

Cyklista Leopold König odjížděl na letošní ročník Tour de France připraven na nejhorší. A psychická průprava se mu hodila. I v pátek, kdy se po skoro 235 kilometrech dostal do cíle v Nancy, si oddechnul, že je zdravý. Sedmou etapu, kterou vyhrál Ital Trentin před Slovákem Saganem, totiž provázely časté pády. König se jim se štěstím vyhnul a dojel na 73. místě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolujezdec Lepolda Königa ze stáje NetApp Tiago Machado se pádu neubránil

Spolujezdec Lepolda Königa ze stáje NetApp Tiago Machado se pádu neubránil | Zdroj: Reuters

Jaká byla etapa do Nancy? Vypadala hodně nervózně, byl jste v čelní skupině, ale pak došlo k pádu…

Byl jsem první, kdo se tomu vyhnul. Zůstal tam jeden cyklista z našeho týmu, tak jsem zastavil a zkontroloval jsem, jestli nemá zapadlý jazyk. Chvíli jsem u něj byl, a pak jsem dojel do cíle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Leopolda Königa v cíli sedmé etapy zpovídal Tomáš Kohout

Jak nebezpečné jsou pády v závěru, kdy cyklisté už vlastně spurtují?

K tomu pádu došlo hned po sjezdu, bylo to strašně nebezpečné. Jednou to spadlo i nahoře nějakých 15 kilometrů před cílem. Nebyly tam žádné sprinterské vlaky, tlačili se dopředu jak vrchaři, tak polosprinteři, všichni v jednom chumlu. Proto přišly kolize.

Tlačil jste se taky?

Netlačil, raději jsem si hlídal, abych dojel v pořádku. I tak jsem tam málem zůstal, protože k pádu došlo přímo přede mnou. Dneska jsem vůbec nechtěl jet na výsledek, šetřil jsem se do dalších etap.

Sedmou etapu Tour vyhrál Ital Trentin, na čáře porazil Slováka Sagana

Číst článek

Když víte, že vás čekají nebezpečné městské dojezdy, tak je studujete podrobně podle itineráře nebo vám to do sluchátek říká až sportovní ředitel, když do města dorazíte?

Posledních pět kilometrů máme většinou detailně nastudovaných.

Říkáte, že jste rád, že jste rovinaté etapy přežil. Zítra jsou na programu první kopečky. Na ně se těšíte víc?

Opravdu se nemůžu dočkat, tohle je totiž extrém. Naštěstí něco takového zažíváme jen jednou za rok první týden na Tour. Také Peter Velits říkal, že se na kopce těší. Jede Tou už popáté, tak mi říkal, jaké to bude. Bude to větší pohoda.

Bylo to drsnější, než jste čekal?

Myslím, že ano. Čekal jsem to hodně špatné, ale bylo to fakt špatné.

Vizitka cyklistického etapového závodu Tour de France 2014 | Foto: ČTK

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme