Na Rychnovsku odkrývají archeologové stovky hrobů z doby bronzové

Stovky prastarých hrobů objevili archeologové Muzea a galerie Orlických hor u Vojenic na Rychnovsku na poměrně malém úseku pole. Letos jich odkryli a zdokumentovali jen zlomek a datují je zhruba do roku 1200 až 800 před naším letopočtem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hroby z doby bronzové

Hroby z doby bronzové | Foto: Martina Beková

„Lidské kosti jsou spálené na prášek, ale jsou tu bronzy. Pohřebiště většinou nebývají příliš bohatá na kovy, ale tady nacházíme kruhový šperk, nejspíš náramek nebo nákrčník,“ ukazuje archeoložka Martina Beková, která na nalezišti řídí studenty na praxi.

Za objevením významného pohřebiště je porucha zemědělského stroje. „Stala se nehoda s pluhem. Zemědělci zajeli hlouběji, než je obvyklé, a hroby vyorali,“ popisuje nález archeolog Tomáš Bek.

Stroje ale mohou za to, že zmizely původní kamenné mohyly, urny i milodary. „S pojezdem těžší a těžší techniky se nádoby slisují do pěticentimetrové vrstvičky. Někdy je narušení takové, že se můžeme jen dohadovat, jestli byly nádoby odvlečené kousek stranou, nebo jestli v nich byly samostatné pohřby,“ říká Martina Beková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologické naleziště navštívila reportérka ČRo Kristýna Štanderová

Zhruba do roku 800 před naším letopočtem používali lidé bronz a žili v malých opevněných osadách na hradištích. Taková by měla být nedaleko pohřebiště ve Vojenicích také, archeologové je ale zatím nenašli.

„Prochodili jsme okolí a podařilo se narazit na známky osídlení. Dost nás udivilo, že je tady takové množství hrobů,“ svěřuje se Tomáš Bek.

Pohřebiště je větší a významnější, než odborníci předpokládali, a zároveň po něm dál bude jezdit těžká technika. Archeologové se proto se zemědělci dohodli, že jim příští rok povolí výzkum na další části pole.

Kristýna Štanderová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme