Brusel i Kyjev chtějí co nejdříve jednat s Ruskem o obnovení dodávek plynu na Ukrajinu

Ukrajina a Evropská unie chtějí pokračovat v jednáních s Ruskem o dodávkách plynu. Ruská energetická firma Gazprom přestala plyn na Ukrajinu dodávat 16. června poté, co jí Kyjev odmítl zaplatit dluh ve výši téměř dvou miliard dolarů, což je v přepočtu více než 40 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto)

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Podle našich společných odhadů se budeme tuto zimu schopni vyvarovat výpadků dodávek plynu pro evropský, ale i ukrajinský trh,“ řekl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

O obnovení dodávek plynu na Ukrajinu chce ale s Ruskem jednat co nejdříve. Ruský plyn proudí do zemí Evropské unie přes Ukrajinu, a to bez jakéhokoli problému.

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan také nabídl Bruselu, aby na Ukrajinu poslal nezávislé kontrolory. Ti by mohli na hranicích s unií i Ruskem ověřovat, že jim Ukrajina žádný plyn z transferu neodebírá.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme