Povodeň, nebo záplava? Pojišťovnám je to jedno, zajímá je, kudy voda vtekla

Povodně jsou podle pojišťoven způsobené vylitím řek nebo rybníků. Záplavy zase souvisejí s přívalovým deštěm. Pojišťovací makléře už ale dnes příčina zatopení majetku ve většině případů nezajímá. Existuje zde však řada výjimek, které klienty nepřestávají překvapovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené domy u Botiče v Praze-Hostivaři

Zaplavené domy u Botiče v Praze-Hostivaři | Foto: Mirko Kašpar

V pojmech pojišťovacích společností má zmatek řada lidí. Pojišťovny jim situaci ulehčují například tím, že u běžných domácností, ne u firem, už nezkoumají, zda je postihla záplava, nebo povodeň.

Tato dvě živelní rizika začaly pojišťovny sjednocovat po velké vodě v roce 1997. Od té doby se už nelze pojistit jen proti záplavě nebo jen proti povodni. Jsou tu ale výjimky, a to staré smlouvy

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vidí velkou vodu pojišťovny, zjišťovala redaktorka Veronika Hlaváčová

„U starších smluv, které byly uzavřeny před rokem 1997, bych doporučovala pojistnou smlouvu zkontrolovat, protože tam s velkou pravděpodobností bude jenom jedno riziko,“ upozorňuje Jolana Ackermanová z České asociace pojišťoven.

Existují a klienty překvapují i další výjimky. Pojišťovny o nich mluví jako o výlukách. Týkají se třeba situace, kdy mají obce kanály, které nepojmou moc vody.

„Pokud kanalizace v obci není vhodně dimenzovaná, tak pojištění uplatnit nelze. Doporučením pro majitele nemovitosti je nechat si udělat zpětné klapky, které by měly zamezit vzniku takové škody,“ uvádí Jan Marek z České pojišťovny.

Spodní voda, děravá střecha

Podobná situace je i v případě, kdy se do domu dostane spodní voda. A to třeba kvůli špatné izolaci.

„Pronikání spodní vody do sklepů je opět moment, který pojištění neřeší. Pokud dojde k zasažení sklepních prostor vodou, která tam vteče buď dveřmi nebo oknem, tak to už jsou zařízení, která nejsou vodotěsná, a tyto případy pojištění samozřejmě kryje,“ dodává Marek.

Zase jiná je však situace, když má klient okna stará a děravá, anebo když mu voda nateče do domu skrz děravou střechu.

„Ve výlukách jsou například škody, které vznikly tím, že byla špatně instalovaná střecha a zateklo tam kvůli tomu, že nebyl dostatečně velký přesah tašek anebo byl špatně upravený hřebenáč. Na tyto škody se pojistka nevztahuje,“ říká Milan Káňa z Kooperativy.

Loni řešily pojišťovny v souvislosti s velkou vodou 47 tisíc událostí. Za letošních prvním šest měsíců roku zatím lidé nahlásili 4 700 škod.

Matěj Skalický, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme