Kvalita masa ve světě podle studie upadá. Horší jsou krmiva i chovy
Kvalitu masa ve světě zhoršují hlavně špatná krmiva a levnější výroba. Výtka se týká Česka i celosvětového trhu. Upozorňuje na to Atlas masa, který teď vychází v češtině. Studie ukazuje původ masa i to, jak se za poslední desítky let proměnil globální trh.
Světový trh s masem už není rozmanitý jako před několika desítkami let. A právě to vede podle odborníků, kteří zkoumali původ masných výrobků, ke zhoršení jejich kvality.
Linky na jatkách obsluhují stále častěji nekvalifikovaní pracovníci, navíc ve špatných podmínkách. Průmysl se přesunul z měst mimo dohled.
Dopady pociťuje i Česko, jak upozorňuje Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. „České velkochovy každý rok importují sóju ke krmení zvířat, k jejímuž vypěstování někde na druhém konci světa je potřeba 190 tisíc hektarů půdy. To je ekvivalent jednoho celého Zlínského kraje,“ říká.
Studie německé Nadace Heinricha Bölla kritizuje mimo jiné i způsob krmení zvířat. Poukazuje na nízkou kvalitu krmiva i krátkou dobu, během které kusy dobytka vyrostou.
Maso podle autorů studie není zdravé a kvalitní, a týká se to většiny trhů na světě. Předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud s tím ale nesouhlasí.
„České hovězí je krmeno, jak nejlépe je možné. To znamená, že je venku, ve výběhu a na zeleném, případně na sušeném krmivu,“ oponuje.
Kritici na druhou stranu chválí postupný růst biochovů zvířat. Na zlepšení životních podmínek dobytka se proto zaměřuje i ministerstvo zemědělství.
„Například z rozpočtu eurodotačního programu rozvoje venkova. Tato sada opatření v chovech skotu a prasat ovšem ještě čeká na schválení Evropskou komisí. Roční objem takových podpor by mohl dosáhnout až stovek milionů korun,“ říká Radek Melichar z ministerstva zemědělství.
Nejvíce se na český trh dováží hovězí a vepřové maso. Klíčovými trhy jsou Slovensko, Německo, Rakousko, Maďarsko a Polsko.