Kvalita masa ve světě podle studie upadá. Horší jsou krmiva i chovy

Kvalitu masa ve světě zhoršují hlavně špatná krmiva a levnější výroba. Výtka se týká Česka i celosvětového trhu. Upozorňuje na to Atlas masa, který teď vychází v češtině. Studie ukazuje původ masa i to, jak se za poslední desítky let proměnil globální trh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Světový trh s masem už není rozmanitý jako před několika desítkami let. A právě to vede podle odborníků, kteří zkoumali původ masných výrobků, ke zhoršení jejich kvality.

Linky na jatkách obsluhují stále častěji nekvalifikovaní pracovníci, navíc ve špatných podmínkách. Průmysl se přesunul z měst mimo dohled.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěry studie o kvalitě masa přiblížil redaktor Jan Beneš

Dopady pociťuje i Česko, jak upozorňuje Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. „České velkochovy každý rok importují sóju ke krmení zvířat, k jejímuž vypěstování někde na druhém konci světa je potřeba 190 tisíc hektarů půdy. To je ekvivalent jednoho celého Zlínského kraje,“ říká.

Studie německé Nadace Heinricha Bölla kritizuje mimo jiné i způsob krmení zvířat. Poukazuje na nízkou kvalitu krmiva i krátkou dobu, během které kusy dobytka vyrostou.

Maso podle autorů studie není zdravé a kvalitní, a týká se to většiny trhů na světě. Předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud s tím ale nesouhlasí.

„České hovězí je krmeno, jak nejlépe je možné. To znamená, že je venku, ve výběhu a na zeleném, případně na sušeném krmivu,“ oponuje.

Krávy v kravíně | Foto: Patrik Rozehnal

Kritici na druhou stranu chválí postupný růst biochovů zvířat. Na zlepšení životních podmínek dobytka se proto zaměřuje i ministerstvo zemědělství.

„Například z rozpočtu eurodotačního programu rozvoje venkova. Tato sada opatření v chovech skotu a prasat ovšem ještě čeká na schválení Evropskou komisí. Roční objem takových podpor by mohl dosáhnout až stovek milionů korun,“ říká Radek Melichar z ministerstva zemědělství.

Nejvíce se na český trh dováží hovězí a vepřové maso. Klíčovými trhy jsou Slovensko, Německo, Rakousko, Maďarsko a Polsko.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme