Hudbou proti bariérám. Filharmonici hrají romským dětem na Slovensku

Čtrnáctičlenná skupina Českých filharmoniků se tento týden vydala do romských osad na východní Slovensko. Společně se zpěvačkou Idou Kelarovou tam pro romské děti uspořádají řadu workshopů a přímo v osadách s nimi provedou tři koncerty. Setkání a první zkoušení už mají za sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Housle (ilustrační foto)

Housle (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Vodňanský

Cesta do rekreačního zařízení Lúčka-Potoky na východním Slovensku začal pro filharmoniky na pražském hlavním nádraží. Ve vlaku strávili členové České filharmonie asi osm hodin, následovala asi hodinu a půl dlouhá cesta autobusem přímo na místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Českého rozhlasu Vltava se na východ Slovenska vydal spolu s filharmoniky

„První setkání s romskými dětmi předčilo naše očekávání. Jsou skvělé a báječně zpívají. Každému bych přál, aby to slyšel, protože pro nás, hudebníky, je to zážitek,“ sdělil první dojmy z výpravy hobojista Jiří Zelba.

S Idou Kelarovou, dětským sborem Čhavorenge a vybranými dětmi z workshopů uspořádají filharmonici přímo v romských osadách hned tři koncerty.

„Když jsme s nimi hráli v jídelně, kde je ten zvuk koncentrovaný, energie se tak zahustila, že to bylo opravdu fantastické,“ popsal zkoušení na místě Zelba.

Hudební mix

Aranžmá pro společné koncerty napsal Josef Fečo. Řada skladeb je podle něj tradičně romských, mají však moderní nádech:

„Snažil jsem se, aby to bylo univerzální, vstřebatelné. Proto mě to i strašně baví, když můžu něco zaranžovat nebo i složit pro děti. To je vždycky velká výzva.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O atmosféře při koncertech v romských osadách mluvil jeden z členů výpravy, filharmonik Jiří Zelba

Podle něj jsou koncerty o hudebním mixu.

„Je to propojení tradice s jazzovými prvky a dětským zpěvem. Je to takový zvláštní ‚mišung‘ všech žánrů, ale v globálu je výsledek jen jeden – obrovské, strašně spontánní emoce,“ uvádí.

Pro romské děti v osadách připravili filharmonici kromě koncertů i řadu workshopů, kdy dětem představí hudební nástroje a zahrají na ně krátké ukázky, které opět propojí dvě odlišné kultury.

„Některé jsou lidové a jiné novější, umělé. Jsou upravené pro sbor, sólové zpěváky a malý orchestr, kde jsou převážně smyčce a čtyři dechové nástroje,“ říká Jiří Zelba.

Na středeční odpoledne je naplánovaný odjezd do osady Lenartov a celý cyklus koncertů vyvrcholí v židovské synagoze v Liptovském Mikuláši v pátek večer.

Tomáš Černý, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme