Sklizeň obilí na jihu Čech zbrzdilo deštivé a vlhké počasí

Kombajny zmizely tento týden z polí. I přesto, že některé dny nepršelo, zemědělci sklizeň obilí pozastavili. Obilí je sice zralé, ale není dostatečně suché.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn na poli

Kombajn na poli | Foto: Jan Rosenauer

Zemědělci odstavili kombajny a chodí několikrát denně měřit vlhkost zrna - konkrétně pšenice, která se teď začala sklízet. V praxi to vypadá tak, že vzorek zrna se rozemele na šrot a speciálním měřákem se změří sušina.

Když se nějaký zemědělec přece jenom unáhlí a obilí poseče, moc se mu to nevyplatí. Pšenice není v patřičné kvalitě a navíc se musí vysoušet, což znamená náklady navíc.

Zemědělcům v červenci počasí přálo. Sklízeli bez problémů a na jihu Čech je pod střechou zhruba čtvrtina obilovin a 70 procent řepky. Úroda bude zřejmě lepší než loni, i když s tím odhady nepočítaly. Výnosy jsou vysoké, téměř o 15 procent vyšší než loni.

V Jihočeském kraji zbývají dosíct poslední hektary ozimého ječmene. Jeho úroda je nadprůměrná. Obdobně je na tom i ječmen jarní, kterého je zatím sklizena pětina. Do pšenice kombajny zatím vjely jen někde.

Pšenice tvoří na jihu Čech největší, téměř šedesátiprocentní, díl z obilovin. Sklizeno je zatím jen 14 procent. Někde ovšem sčítají škody po bouřkách. Obdobně je na tom triticale, což je kříženec pšenice a žita.

Zemědělci se sice radují z vyšších výnosů, ale nikoli z toho se odvíjejících výkupních ceny obilí, které klesají. Zásoby řepky zatím řada zemědělských podniků tedy skladuje a čeká na zvýšení cen.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme