Jihoafrický soud vyslechne závěrečné řeči a rozhodne o trestu pro Oscara Pistoriuse

Ostře sledovaný proces s jihoafrickým běžcem Oscarem Pistoriusem se blíží ke konci. Soud dnes a zítra vyslechne závěrečnou řeč obou stran a v příštích týdnech bude rozhodovat o vině hendikepovaného atleta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistorius je obviněný z loňské vraždy své přítelkyně. Úkladnou vraždu popírá a tvrdí, že si přítelkyni v noci spletl s lupičem.

Prokurát Gerrie Nel, nazývaný také Buldok, dostál svojí přezdívce a Oscara Pistoriuse při křížovém výslechu nijak nešetřil. Nutil ho, aby sám jasně řekl, že svou partnerku zabil a také aby se podíval na fotky jejího těla.

Běžec se při výslechu několikrát málem zhroutil. Obžaloba se v průběhu celého procesu snažila na drobných detailech ukázat díry ve výpovědích Oscara Pistoriuse a zpochybnit tak jeho verzi událostí, které vedly ke smrti Reevy Steenkampové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ běžce Oscara Pistoriuse připomněl redaktor Ondřej Himmer

„Slyšel jsem nějaké zvuky zevnitř z toalety, myslel jsem, že z ní někdo vychází. Než mi to došlo, čtyřikrát jsem vystřelil do dveří. Zvonilo mi v uších, nic jsem neslyšel, tak jsem křičel na Reevu, ať zavolá policii,“ líčil u soudu Pistorius na pokraji pláče.

Podle prokurátora Nela se ale pláčem jen snažil obměkčit soud.

Obhajoba se naopak snažila pomocí svědků vyzdvihnout kladné vlastnosti Oscara Pistoriuse. Vykreslovala ho také jako člověka, který je úzkostně posedlý bezpečností právě kvůli svému postižení.

„Posuzovaný nemá dolní končetiny, takže nemůže prchat. Bez této možnosti mu zbývá jen zůstat a bojovat. Takže taková reakce na nebezpečí je z psychologického hlediska pochopitelná,“ vypovídal sportovní psycholog profesor Wayne Derman.

Nejsou žádné pochybnosti o tom, že Pistorius svou přítelkyni skutečně zabil. Předmětem sporu je, jestli ji zavraždil úkladně, v afektu po předchozí hádce, nebo si ji skutečně spletl se zlodějem. V Jihoafrické republice, kde je kriminalita vysoká a lidé často mají doma zbraně, by to nebyl první podobný případ.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme