Češi si stále víc půjčují peníze, hlavně na vybavení domácností a sezonní zboží

Zájem o spotřebitelské úvěry v Česku roste. Podle asociace leasingových a finančních společností se jejich počet během prvního pololetí navýšil meziročně skoro o čtyři procenta. Zájem je především o vybavení domácností a sezonní zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spotřební elektronika

spotřební elektronika | Foto: Jan Rosenauer

Jen členové České leasingové a finanční asociace poskytli klientům v prvním pololetí spotřebitelské úvěry za skoro 17 miliard korun. To je meziroční nárůst zhruba o 4 procenta.

Nejvíc si lidé půjčují na začátku měsíce, vrcholem je pak tradičně listopad a prosinec, kdy vrcholí nákupy dárků na Vánoce. Podle předsedkyně asociace Jiřiny Tapšíkové je zájem o úvěry výrazný.

„Po dlouhé době je ochota domácností se zadlužit, to znamená uspokojit odloženou poptávku. A přičítám to právě pozitivnímu ekonomickému vývoji. Těch období nulového nárůstu bylo hodně za sebou v minulosti, takže pro nás je to opravdu pozitivní signál,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucím zájmu Čechů o půjčky informovala redaktorka Iveta Švejdová

Lidé si nejčastěji berou půjčky na vybavení domácností. Na prvním místě je elektronika, jako například ploché LED televize a tablety, následuje bílá technika, především lednice a pračky.

Vliv má samozřejmě sezonnost zboží. Přes léto si zákazníci půjčují i na stavební úpravy, zájem je ale také o chladicí techniku, klimatizace nebo o sportovní zboží a vybavení, jako třeba jízdní kola nebo potřeby na kempování. Podle Jiřiny Tapšíkové vzrostl také zájem o automobily.

„U domácností převládají osobní vozy. Dlouhodobě si domácnosti půjčovaly v případě osobních vozů spíš na ojeté než na nové a v prvním pololetí 2014 se projevil přesun poptávky z ojetých vozů na nové,“ popisuje.

Částka, kterou si Češi na nové vozy nejčastěji půjčují, je přibližně 250 až 300 tisíc korun.

I v případě spotřebitelských úvěrů je na místě opatrnost. Lidé by si měli dát pozor například na porušení obsahu reklamy na spotřebitelský úvěr, neúplné informace o rozsahu činnosti nebo špatný výpočet roční procentní sazby nákladů.

To jsou hlavní problémy, které odhalují kontroloři obchodní inspekce. U spotřebitelských úvěrů našli za první půlrok porušení zákona v 80 procentech případů. Inspektoři za to udělili 49 pokut za téměř tři miliony korun. Kvůli nedostatkům budou kontroly pokračovat i nadále.

kap, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme