Na festivalu klasické hudby BBC Proms se představí i Pet Shop Boys

V Londýně začíná největší festival klasické hudby na světě s názvem BBC Proms. Slovo „Prom“ je zkratka pro promenádní, tedy z principu neformální koncerty. A přesně taková slavná britská přehlídka vážné hudby je. Potrvá dva měsíce a nabídne přes 70 setkání s klasickou hudbou, často prezentovanou i velmi odlehčeným způsobem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Royal Albert Hall

Royal Albert Hall | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Proms letos začnou biblickým oratoriem Edwarda Elgara Království. Skladba zazní v londýnské Royal Albert Hall, která hostí většinu koncertů maratónského festivalu.

„Budova má kruhový půdorys, takže se na rozdíl od klasických koncertních sálů lidé nedívají jen jedním směrem. Diváci tak nesledují jen jeviště, ale velmi intenzivně vnímají taky přítomnost jiných lidí. Ten pocit být součástí nějaké komunity je prostě báječný,“ popisuje ředitel Proms Edward Blakeman.

Už jeho slova neznačují, že festival rozhodně není usedlou akcí v ultrakonzervativním duchu.

Třeba tuto neděli budou moci lidé v Royal Albert Hall navštívit netradiční akci, která bude kombinací koncertu, promítání slavných sportovních okamžiků a povídání se sportovními celebritami o jejich oblíbených hudebních dílech.

„Filosofií přehlídky bylo a pořád ještě je zpřístupnit klasickou hudbu co největšímu počtu lidí. Udělat z klasické hudby něco méně formálního, méně těžkého, ale také méně drahého. Lístky k stání stojí jen pět liber, což je neskutečně malá suma peněz,“ dodává Blakeman.

Za tuto částku si lidé budou moci užít třeba nečekaný výpad elektro-popového dua Pet Shop Boys do hájemství klasické hudby. Na BBC Proms totiž zazní světová premiéra díla „Muž z budoucnosti“, které Neil Tennant a Chris Lowe věnovali geniálnímu matematikovi a kryptoanalytikovi Alanu Turingovi.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme