Léta rozestavěný domov důchodců v Uhlířských Janovicích začne klientům sloužit příští rok

Několik týdnů už řemeslníci pracují na dostavbě domova seniorů v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku. Na okraji města stojí rozestavěné torzo budovy více než deset let, kvůli politickým dohadům ale nebylo dlouho jasné, jestli se areál vůbec někdy podaří dokončit. Nakonec Středočeský kraj dal dostavbě zelenou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedostavěná budova pro seniory

Nedostavěná budova pro seniory | Foto: Pavel Pavlas

„To už mělo být dávno dostavěný, je to už třináct roků rozdělaný,“ zlobí se Miluše Slavíčková, která teď žije v domově seniorů v Ratajích nad Sázavou.

Dění kolem dostavby domova důchodců v nedalekých Uhlířských Janovicích sleduje. Až bude areál kompletně hotový, bude se totiž paní Slavíčková společně s dalšími spolubydlícími z Ratají do Janovic stěhovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dostavbu domova pro seniory v Uhlířských Janovicích se zajímal reportér Michal Trnka

„Domov seniorů v Ratajích skončí, protože jsme byli vráceni v restituci, a klienti přejdou sem do tohoto zařízení,“ vysvětluje ředitelka ratajského domova důchodců i nedokončeného areálu v Uhlířských Janovicích Jana Pivoňková.

Do dostavěného objektu se vejde kolem 150 lidí. Nepůjde ale jen o klasický domov důchodců. Místa bude dost také pro klienty, kteří potřebují péči v takzvaném zvláštním režimu.

„Bude zde 60 míst domova pro seniory a jeden a půl patra domova se zvláštním režimem pro klienty a Alzheimerovou demencí,“ upřesňuje ředitelka.

Na okraji Uhlířských Janovic zatím stojí jen holá budova se střechou a okny. Vyrostla ještě v době okresních úřadů za sto milionů korun. Kvůli předražené zakázce dokonce soud poslal za mříže šéfa stavební firmy.

Dostavba přijde na 137 milionů, většinu zaplatí EU

Před lety torzo zdědil Středočeský kraj. Ten se za hejtmana Petra Bendla z ODS snažil domu zbavit, žádný kupec se ale nenašel. Po nástupu Davida Ratha z ČSSD do čela hejtmanství zastupitelé rozhodli, že kraj si budovu ponechá a dokončí ji. Dosud se to ale nepodařilo.

Dostavba domova důchodců začala v Uhlířských Janovicích teprve před třemi týdny. Práce mají stát kolem 137 milionů korun, většinu nákladů pokryje evropská dotace. Desítky nových pracovních míst by pak mohly o něco snížit nezaměstnanost i v samotných Uhlířských Janovicích.

„Janovice mají 3100 obyvatel a možnost zaměstnání v místě by je určitě lákala,“ říká tamní nezávislý starosta Jiří Buchta.

První klienti by se do dostavěného domova důchodců mohli nastěhovat příští rok v létě.


Zvětšit mapu

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme