Češi si zvykají na bitcoiny. Platby nabízí přes 100 obchodů

Už více než stovka českých obchodů využívá platby elektronickou měnou bitcoin. Od příštího týdne se navíc v Plzni otevře nový bitcoinový bankomat. Na rozdíl od běžných bankomatů, kde si lidé hotovost z účtu vybírají, u bitcoinového si měnu kupují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Bitcoin je v podstatě virtuální měna, která funguje čistě jen v internetovém prostředí. Aby si člověk mohl vyměnit peníze za bitcoin, musí mít takzvanou bitcoinovou peněženku.

Platby probíhají okamžitě, bez jakéhokoliv prostředníka, kterým bývá běžně banka. Neplatí se ani žádné poplatky za transakci, ty jsou pouze dobrovolné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O virtuální měně mluvila Zuzana Švejdová

V Česku jsou bitcoiny, někdy taky označované jako digitální zlato, doménou hlavně odborníků přes IT technologie. Přibývá ale podniků, které měnu využívají jako platidlo.

V Česku se dá touhle cestou platit už ve více jak 120 obchodech. Existuje i česká společnost, která v bitcoinech vyplácí dokonce část platu svým zaměstnancům.

„V tuhle chvíli je možné zakoupit některé služby na internetu, například webhosting. Je možné už i v Česku si koupit nějaké drobné občerstvení nebo pití,“ vysvětluje další možnosti šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář.

A třeba ve Spojených státech si za bitcoin lidé můžou koupit například i oblečení nebo elektroniku.

Pro a proti

Hlavní výhodou je decentralizace - to znamená, že nad měnou nemá kontrolu stát, vláda ani jednotlivci. Nikdo proto nemůže ovlivňovat kurz nebo bitcoin například padělat. Platební síť udržují takzvaní těžaři.

Některé státy ale před měnou varují a dokonce ji i zakazují. I Česká národní banka je vůči bitcoinu dlouhodobě nedůvěřivá, jak potvrzuje i její mluvčí Tomáš Zimmermann:

„Těžko by bylo možné zajistit u virtuální měny to, co je v případě používání české koruny naprosto automatické. Třeba to, že s ní můžete kdykoli a kdekoli zaplatit. U virtuální měny, která není nijak upravená žádnými zákony a předpisy, by tohle mohlo být stěží vynutitelné.“

I přesto je trendem posledních měsíců zakládání nových kryptoměn, které jsou založené právě na bitcoinu.

Ve spoustě zemí, včetně Česka, se objevila i národní varianta takovéto měny. Jestli se ale na trhu udrží, to ukáže podle analytiků čas.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme