Julian Assange chce po více než dvou letech opustit ekvádorskou ambasádu v Londýně

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange hodlá už brzy opustit azyl na ekvádorské ambasádě v Londýně. Prohlásil to na improvizované tiskové konferenci. Třiačtyřicetiletý Australan ale neupřesnil, proč ani kdy by k tomu mělo dojít. Podle britských médií Assange trpí vážnými zdravotními problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle stanice Sky News se dvouletý pobyt ve stísněných prostorách velmi podepsal na Assangeově zdraví. Prý trpí srdečním defektem a plicní chorobou.

Sám australský aktivista ale prohlásil, že se nechystá opustit ekvádorskou ambasádu nezbytně z tohoto důvodu. Zároveň řekl, že se nehodlá vydat do rukou úřadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění před ekvádorskou ambasádou sleduje i zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jiří Hošek

Pořád platí, že kdyby Julian Assange teď sešel ze schodů zastupitelského úřadu, zatkla by ho britská policie na základě Evropského zatýkacího rozkazu. Ten na zakladatele WikiLeaks vydalo kvůli údajnému sexuálnímu deliktu Švédsko.

Julian Assange se hlavně obává, že by mohl skončit ve Spojených státech, kde mu hrozí přinejmenším 35 let vězení za zveřejnění tajných vládních dokumentů. Britská vláda popírá, že by Assangeovi garantovala bezpečný průchod.

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiňo prohlásil, že jeho země chce Assange nadále chránit.

Mezi novináři před ekvádorskou ambasádou v Londýně převládá názor, že dopolední prohlášení Juliana Assange je spíš přáním než skutečným plánem. Velmi podobná slova ostatně zvolil i mluvčí WikiLeaks, který vyzval britskou vládu, aby ukončila „obléhání“ ekvádorské ambasády.

Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se cokoliv změnilo ať už na postoji britské diplomacie, nebo švédského státního zastupitelství, které na Assange vydalo zatykač. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Londýně panuje u ekvádorské ambasády klid, zřetelně ubylo jak novinářů, tak Assangeových stoupenců.

Novináři čekají před ekvádorským velvyslanectvím v Lodnýně, kde se ukrývá Julian Assange | Foto: Reuters

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme