Záruku za MotoGP v Brně převezme kraj. Stát bude asi 70 milionů

Závod mistrovství světa silničních motocyklů se v Brně podle všeho pojede i v příštím roce. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) dnes oznámil, že kraj převezme záruky za uhrazení takzvaného zalistovacího poplatku promotérovi šampionátu a stane se garantem pro konání Grand Prix České republiky v roce 2015.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moto GP

Moto GP | Foto: Ondřej Jánoška

„Několik týdnů jsme neúspěšně čekali na reakci vlády České republiky, a když se nedohodli v Praze, tak jsme to udělali v Brně,“ řekl Hašek na tiskové konferenci v Brně.

Jeho návrh v úterý schválila na svém mimořádném zasedání rada Jihomoravského kraje a dnes o něm jednal i s předsedkyní představenstva společnosti Automotodrom Brno Ivanou Ulmanovou. „Pro příští rok budeme garanty zajištění Grand Prix,“ doplnil Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti Velké ceny v Brně mluvila redaktorka Eva Kézrová

Brněnští pořadatelé musí promotérovi MS, společnosti Dorna, platit přibližně 70 milionů korun.

„Úterní zpráva byla pro nás blesk z čistého nebe. Věřím, že zpráva z rady potěší fanoušky nejen v České republice, ale i v okolních státech. Věřím, že se blýská na lepší časy,“ uvedla Ulmanová a poukázala i na fakt, že podobnou podporu má závod MS i ve španělském Aragónu.

Přípravy na Velkou cenu silničních motocyklů vrcholí, Brno očekává nápor fanoušků

Číst článek

Hejtman Michal Hašek údajně čekal, jestli se za motocyklové závody nezaručí přímo vláda.

„Chceme být koordinátorem zajištění financí na takzvaný zalistovací poplatek, na prvním místě z rozpočtu Jihomoravského kraje, ale je to také o statutárním městě Brně,“ řekl hejtman.

Chce jednat také s vládou. „Nově chceme vstoupit také do jednání s hospodářskou komorou a jejím prostřednictvím s jihomoravskými podnikateli, protože Velká cena je také velký byznys,“ dodal Hašek.

Zalistovací poplatek činí podle kurzu eura asi 70 milionů korun. Pořadatel ji platí za to, že se mohou závody mistroství světa na jeho okruhu pořádat.

Právníci automotodromu a Jihomoravského kraje teď musí dát dohromady smlouvu o spolupráci. Ještě 19. září ji bude schvalovat krajské zastupitelstvo.

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů | Foto: Michal Jindra

ČTK, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme