Příčina pádu letadla prezidentského kandidáta Campose zatím není jasná

Vyšetřovatelé analyzují nahrávky z řídícího střediska a černé skříňky letadla prezidentského kandidáta Eduarda Campose. Celý den sbírali trosky letounu, který se zřítil se sedmi lidmi na palubě do obytné části města Santos na pobřeží brazilského státu Sao Paulo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pád letadla brazilského kandidáta na prezidenta

Pád letadla brazilského kandidáta na prezidenta | Zdroj: Reuters

Politik Brazilské socialistické strany, který byl podle průzkumů na třetím místě s desetiprocentními předvolebními preferencemi, směřoval na mezinárodní fórum o rozšíření přístavu Santos. Předchozí večer byl hostem v nejsledovanějším televizním zpravodajském pořadu.

Prezidentem by se pravděpodobně nestal, podle pozorovatelů ale mohl výrazně zasáhnout do boje dvou vůdčích kandidátů, současné prezidentky Dilmy Rousseffové ze Strany pracujících (PT) a Aécia Nevese ze Sociálně-demokratické strany Brazílie (PSDB).

„Brazílie ztratila mladého lídra, který před sebou měl nesmírně slibnou budoucnost, muže, který se mohl dostat až do nejvyšších funkcí v zemi. Bez jediného stínu pochybnosti je to ztráta, bez ohledu na rozdílné názory, nás vždy pojily silné vztahy a vzájemný respekt,“ lituje brazilská prezidentka Dilma Rousseffová.

Černá skříňka putuje do hlavního města k analýze. Letoun měl namířeno na místní leteckou základnu Guarujá. Podle vyjádření brazilského letectva se po jednom neúspěšném přistání pokusilo letadlo o nový manévr, při jeho provádění se ale odmlčelo a zřítilo se. Na zemi přitom nikdo nezemřel.

V letadle letělo sedm lidí, kromě Campose a dvou pilotů také dva jeho poradci, kameraman a fotograf.

Brazílie truchlí

Lítost nad ztrátou vyjádřili i další politici i prezidentští kandidáti, kteří zrušili předvolební akce. Tragédie určitě zasáhne do předvolební kampaně, která se naplno rozjela před pár týdny.

Na post viceprezidentky kandidovala po boku Eduarda Campose Marina Silvová, která usilovala o úřad hlavy státu v minulých volbách. Zatím se nevyjádřila, zda převezme kandidaturu. Dá se ale očekávat, že kandidaturu nakonec nejspíš převezme.

„Toto je bez všech pochyb tragédie, která způsobila hluboký smutek. Vím, že všichni Brazilci s námi tento smutek sdílejí. V průběhu deseti měsíců, po které jsme spolupracovali, jsem se ho naučila respektovat, uznávat ho a důvěřovat jeho životním postojům,“ projevila soustrast Marina Silvová.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme