Dálkoví plavci na mistrovství Evropy do bojů o medaile nepromluvili

Závodem na 25 kilometrů vyvrcholil pro české dálkové plavce letošní evropský šampionát a nutno dodat, že mezi ty nejúspěšnější se rozhodně nezařadí. Devítičlenná výprava nejen, že odjede z Berlína bez medaile, ale navíc s jediným umístěním v nejlepší desítce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští dálkoví plavci na letošním ME v Berlíně

Čeští dálkoví plavci na letošním ME v Berlíně | Foto: Michal Jurman

„Na pět a deset kilometrů jsme neměli žádnou šanci, posbírali jsme ty nejhorší příčky. Dálkové plavání na tom není zrovna nejlépe, je potřeba s tím něco udělat, abychom se dostali trochu výše,“ hodnotila za celou českou výpravu Silvie Rybářová, která se 9. místem v závodě na 25 kilometrů postarala o nejlepší výsledek v dálkových soutěžích ME.

Pětidenní klání na veslařském kanále v Grünau jasně ukázala, že dálkové plavání se těší čím dál větší oblibě bazénových plavců, s čímž ale také roste kvalita a náročnost samotných závodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dálkovými plavci v dějišti ME mluvil Michal Jurman

„Desítkáři, kteří už mají odslouženo, se přesunuli do závodů na 25 kilometrů, které se tím pádem zrychlují. Trend jasně ukazuje, že do olympijské desítky míří bazénoví plavci, kteří už získali nějaké medaile. Všechno se zrychluje,“ ví reprezentační trenér Rostislav Vítek.

První kvalifikace na olympijské hry proběhne už příští rok na mistrovství světa v Kazani. Navíc v podmínkách připomínající téměř stoprocentně právě letošní evropský šampionát v Berlíně, na který by čeští reprezentanti nejlépe zapomněli.

„Musíme si uvědomit, že tréninky nemáme zase tak tvrdé, asi budeme muset přitvrdit. Je potřeba se srovnávat s Evropou. Nejsme dostatečně rychlí,“ slibuje Vítek galeje svým reprezentačním svěřencům.

Čeští dálkoví plavci byli vidět an ME hlavně před startem, v cíli už se kamery věnovaly jiným | Foto: Michal Jurman

Snad jediným pozitivem na jejich vystoupení v Berlíně tak zůstává úspěšný comeback Jany Pechanové.

Osmnácté místo ze závodu na pět kilometrů sice není nijak dech beroucí, v případě několikanásobné evropské i světové medailistky, šlo ale hlavně o to, potvrdit si, že návrat k plavání po mateřské pauze má smysl. A to se povedlo.

„Jana je připravená nastoupit ještě do několika závodů Českého poháru. V příští sezoně se chce vrátit, bude chtít potvrdit, že pořád patří mezi nejlepší,“ říká Vítek, který právě společně s Pechanovou tvořil dálkoplaveckou dvojici, ze které měl obavy celý sportovní svět.

Teď bude muset v roli trenéra nastartovat českou reprezentaci k tomu, aby podobné výsledky nebyly jen jednou provždy historií. A času na to vzhledem k olympijským hrám v brazilském Riu opravdu už moc není.

První vyhrání z kapsy vyhání,nakonec skončil Jan Pošmourný v závodě na 25km na 12 místě | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme