Pomoc obětem trestných činů funguje na Vysočině rok, vyhledalo ji už 250 obětí

Přesně rok funguje na Vysočině pomoc obětem trestných činů. Bezplatně ji poskytuje probační a mediační služba, která v kraji takto pomohla už 250 lidem. Obětem poskytují doprovod na policii, k soudu, právní poradenství i pomoc terapeuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Ladislav Bába

Nejvíce obětí trestných činů bylo v rámci kraje Vysočina v Jihlavě. Za poslední rok se z Jihlavska na probační a mediační službu obrátilo více než 80 lidí. Jihlava má například stejný počet obětí jako mnohem větší Brno.

Nebo ve Žďáře, který je mnohem menším městem než Třebíč, bylo 66 obětí, v Třebíči pak nejméně z celého kraje – celkem 44.

Oběti musí samy najít odvahu a službu zavolat. Zvlášť u obětí trestných činů může uplynout i delší doba, než se k něčemu takovému vůbec odhodlají.

Lidé se mohou obrátit na kterékoli pracoviště probační a mediační služby v kraji Vysočina, která většinou fungují přímo v budovách okresních soudů. Letáčky s kontakty jsou také na všech služebnách a obvodních odděleních policie a v různých psychologických poradnách.

Čtyřicet tisíc lidí v Česku se loni stalo obětí trestného činu

Číst článek

Jak traumatický může takový zážitek oběti trestného činu být, popisuje vedoucí Probační a mediační služby v Třebíči Jaroslava Auerová:

„Paní šla po ulici, po které přijíždělo osobní auto. To zastavilo, vyskočil z něj muž, který ji pak přepadl, zranil a oloupil. Tato paní říkala, že i po letech, když se situace opakuje - kráčí po ulici a vedle ní přibržďuje auto, trauma a neklid u ní pořád je.“

Pomoc po telefonu i osobně

Kvalifikovaní probační úředníci poskytují poradenství po telefonu, internetu, ale nejdůležitější je osobní setkání. Problém s obětí podrobně rozeberou a podají právní pomoc.

V současné chvíli mají nasmlouváno několik terapeutů - psychologů, za kterými oběť mohou poslat bez čekacích lhůt.

A navíc vše je zcela zdarma. Stejně tak jako doprovod k soudu, na policii nebo ke státnímu zástupci. Tam opět plní roli jakési opory, poskytují právní pomoc a pomohou třeba sepsat i trestní oznámení nebo vymoci náhradu škody.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme