Spor o autorství amnestie bude pokračovat u soudu. Pokus o smír nevyšel

Soud mezi bývalým právníkem Hradu Pavlem Hasenkopfem a prezidentem Milošem Zemanem a jeho kancléřem Vratislavem Mynářem bude pokračovat. Hasenkopf dlouhodobě popírá tvrzení Hradu, že byl autorem kritizované amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Hasenkopf kvůli tomu podal žalobu na ochranu osobnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf mluvil o autorství novoroční amnestie

Pavel Hasenkopf mluvil o autorství novoroční amnestie | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Soudkyně obě strany v červnu vyzvala, aby se dohodly mimosoudně. To se ale podle právního zástupce Marka Nespaly nestalo. Soud proto bude v pondělí pokračovat.

„My jsme intenzivně jednali v intencích smírčího jednání, které nám bylo uloženo soudem. Byli jsme už docela blízko. Podrobnosti říkat nemůžu, protože jsme se nakonec nedohodli,“ uvedl Nespala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji sporu mezi právníkem Pavlem Hasenkopfem a Hradem mluvila redaktorka Markéta Chaloupská

Podle Pavla Hasenkopfa prý dohoda ztroskotala ze dvou důvodů. Prvním je to, že kancelář prezidenta trvá na tom, že se na amnestii - byť minimálně - podílel. Což on striktně odmítá.

„Oni si to představují tak, že bychom společně prohlásili, že já jsem udělal nějaký návrh a potom přišel někdo další a bez mého vědomí ten návrh totálně přepracoval,“ uvedl Hasenkopf.

Podle něj amnestie vznikla na ministerstvu spravedlnosti, konkrétně za autora označil právníka Zdeňka Koudelku.

Druhým důvodem nedohody je to, že se nepodařilo uzavřít ani druhý spor, který Hasenkopf s kanceláří prezidenta vede. Právník se brání výpovědi, kterou dostal loni s nástupem Miloše Zemana do prezidentské funkce. Nepravomocně mu zatím soud dal za pravdu, jeho vyhazov neplatí.

Hasenkopf zažaloval prezidenta Zemana a kancléře Mynáře koncem loňského roku. Domáhá se "uvedení věci na pravou míru" a také finanční satisfakce. Mynář loni Hasenkopfa veřejně nazval jedním ze tří "spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman.

Navíc Hasenkopfa výslovně označil za hlavního autora kontroverzního aboličního článku, který zastavil trestní stíhání přesahující dobu osmi let. Po Zemanovi chce bývalý právník Hradu 300 000 korun, Prezidentská kancelář a Mynář pak mají společně uhradit dalších 700 000.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme