Ministerstvo školství a Český olympijský výbor chystají centrální registr sportovců

Centrální matrika sportovců má pomoci k lepšímu rozdělování peněz na sport. Projekt vypracovali společně Český olympijský výbor a ministerstvo školství. Registr by měl fungovat od začátku roku 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Letos se na sportovní činnost z rozpočtu ministerstva školství vyčlenily necelé 3 miliardy korun. Jednu třetinu představovaly takzvané investiční prostředky - určené třeba na opravu hřišť.

Větší balík peněz jsou neinvestiční náklady - právě odsud jdou finance na dotace jednotlivým sportovním svazům. Ty získávají peníze podle počtu členů. V roce 2012 se ale stalo, že sportovní svazy nahlásily přes 11 milionů členů. A to bylo víc než má Česká republika obyvatel včetně seniorů a kojenců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrální matrika sportovců má pomoci k lepšímu rozdělování peněz na sport

„My chceme jasné transparentní počty a musí to být lidé, kteří žijí, kteří sportují, existují,“ říká ministr školství Marcel Chládek z ČSSD. „Jedním z cílů, které jsem si předsevzal je, aby šly peníze přímo těm konečným uživatelům, to znamená dětem a sportovcům v těch nejmenších klubech,“ pokračuje Marcel Chládek.

Centrální matrika by se podle záměru ministerstva a českého olympijského výboru měla napojit na jednotlivé databáze sportovních svazů, tady budou k dispozici i přesné a ověřené záznamy, jakých závodů se sportovec zúčastnil a jak se umístil. Pokračuje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Dokonce si myslíme, a to máme zatím jenom tak předjednané, že tato databáze by mohla v budoucnu sloužit pro potřeby krajů a měst, samozřejmě v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů. Města a kraje by mohly žádat o ty informace jak je to u nich a na základě toho žádat o dotace.“

Libor Varhaník vznik databáze vítá

To že se člověk bude věnovat třeba více disciplínám a tím pádem bude členem třeba dvou sportovních svazů, bude řešit metodický pokyn ministerstva. Ten by měl na základně více kritérií rozhodnout, kam peníze nakonec půjdou. Libor Varhaník z Českého atletického svazu vznik databáze vítá.

„Já jsem přesvědčený, že pokud se nám to podaří, a je to teda gigantický úkol, udělat to pro všech těch 80 plus tak ta komparativnost to české sportovní prostředí zprůhlední, ale chápu, že ne úplně pro všechny to bude dobrá zpráva.“

Vytvoření a spuštění matriky, která bude součástí připravovaného Portálu Českého olympijského výboru, se plánuje nejdříve od ledna 2016.

Eva Rajlichová, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme