Rusko chce na Ukrajinu vyslat další kamiony s humanitární pomocí

Rusko plánuje v nejbližších dnech poslat na Ukrajinu další humanitární konvoj. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj se situace na Ukrajině zhoršuje, a tak očekává, že bude Kyjev spolupracovat. Rusko chce podle Lavrova pomoci Ukrajině řešit krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsme připravení pomoci Ukrajincům najít shodu mezi sebou,“ uvedl Lavrov a doplnil:

„Chceme, aby se sjednotili v tom, co potřebují k soužití v jednom státě a aby tolerovali všechny menšiny – ať už kulturní, jazykové nebo náboženské – a aby respektovali výjimečnost každého regionu.“

Kamiony s pomocí by měly jet po stejné trase, jako ty předchozí a za účasti ukrajinských pohraničníků a celníků. Svůj záměr Moskva Kyjevu podle Lavrova oznámila v krátkém dopise.

Ruští vojáci překročili ukrajinskou hranici na jihu země, informují ukrajinská média

Číst článek

„Přiložili jsme i detailní seznam zboží, které plánujeme poslat, a vyjádřili naději k úzké spolupráci s ukrajinskými úřady. Doufáme, že tentokrát formality nezaberou tolik času, jako u prvního konvoje,“ řekl šéf ruské diplomacie.

Ředitel Českého červeného kříže Marek Jukl v Českém rozhlase řekl, že oficiální informace o doprovodu konvoje mezinárodním výborem zatím nemá. Vše se prý dozvídá jen z médií. „Poslední kolona ukázala, v čem je třeba komunikaci zlepšit. Myslím si, že dohoda možná je,“ dodal Jukl.

Minulý týden vjely ruské kamiony s humanitární pomocí na ukrajinské území bez povolení tamní vlády. Ukrajina to označila za přímou invazi. Moskva se brání tím, že Kyjev zbytečně protahoval čekání konvoje před hranicí.

kap, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme