Řada černochů považuje policii v USA za zaujatou a volá po systémové změně

Americký Ferguson se dnes naposledy rozloučí s černošským mladíkem Michaelem Brownem. Neozbrojeného Afroameričana zastřelil před dvěma týdny na předměstí St Louis bílý policista. Smrt teenagera rozpoutala ve městě protesty a střety demonstrantů s pořádkovými silami a opět rozvířila diskuse o rasových otázkách. Lidé tmavé pleti poukazují na to, že se k nim policisté nechovají stejně jako k bílým, ale i na další nerovnosti, a volají po změnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v americkém Fergusonu v noci na dnešek zeslábly a poprvé po téměř dvou týdnech se obešly bez masivního nasazení policejních těžkooděnců

Protesty v americkém Fergusonu v noci na dnešek zeslábly a poprvé po téměř dvou týdnech se obešly bez masivního nasazení policejních těžkooděnců | Foto: Charlie Riedel | Zdroj: ČTK

„Rasová nerovnost v Americe stále existuje. Je to problém, který nikam nezmizel. Dál je tu obrovský nepoměr mezi tím, jak žijí lidé v černošských a bílých komunitách,“ říká dvaatřicetiletá studentka Jennifer Coolleyová ze St Louis.

Chování policie k Afroameričanům – a především pak afroamerickým mladým mužům – je podle ní jedním z nejmarkantnějších příkladů toho, jak se rasové napětí projevuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jaké jsou zkušenosti černošské komunity ve Spojených státech s policií a jak se lidé tmavé pleti dívají na událost ve Fergusonu, se zajímala zpravodajka ČRo v USA Lenka Karhelová

„Policisté vás mohou zastavit a začít prošetřovat prakticky kvůli čemukoli. Jedete v autě a vezete tři další lidi, policie vás zastaví – čtyři mladí Afroameričané pohromadě jsou podezřelí. Nějaký důvod si policie vždycky vymyslí,“ popisuje čtyřiadvacetiletý Phonso Scott.

Podle něj černošští mladíci žijí v permanentním napětí a obavách z další policejní kontroly.

„Nesvítí vám světlomet u auta, policista vás zastaví a už k vám jde s prstem na spoušti,“ přidává své zkušenosti třiatřicetiletý instalatér Anthony Clark.

Zastřelení osmnáctiletého Michaela Browna policistou podle něj není žádnou výjimkou, podobné případy se – jak říká – dějí po celých Spojených státech.

„Policisté jsou jediní, kteří mají právo střílet, ale měli by dělat všechno pro to, aby k takovým věcem nedocházelo. To je jen první bod na seznamu věcí, které se musejí změnit,“ dodává Anthony.

Prakticky identické zážitky s policií líčí drtivá většina černošských mužů, z mladších i starších generací.

Protestující děvče ve Fergusonu s transparentem: "Nestřílejte" | Foto: ČTK/AP, Ted S. Warren

„Stačí se podívat na čísla – Afroameričané jsou masově posíláni do vězení, existují opatření, která cílí specificky na mladé černošské muže. Je to celý systém, který se musí změnit v celé zemi,“ vyzývá pastor z kalifornského Sacramenta Kevin Brown.

I prezident Barack Obama si je podle svých slov vědom toho, že mladí Afroameričané, ale třeba i Hispánci, žijí v podmínkách, které je mnohem častěji vedou za mříže nebo do soudních lavic než do dobrého zaměstnání či vysokoškolských učeben – aniž by s tím oni sami mohli cokoli udělat.

První černošský prezident v historii Spojených států nešetří odhodláním věci měnit, mnozí další Afroameričané si však zároveň kladou otázku, nakolik je dědictví americké historie ochotný překonávat i zbytek americké společnosti.

„Měříme pokrok tím, že máme černošského prezidenta. Jistě, obrovský krok kupředu to je, ale ve stejnou chvíli se děje i spousta úkroků vzad,“ upozorňuje profesor afroamerických studií z univerzity v Connecticutu Jelani Cobb.

„Výsledkem je, že stále žijeme ve společnosti, která považuje černošské obyvatele za zločince nebo potenciální hrozbu a která je odmítá respektovat a vážit si jich jako jakýchkoli jiných lidských bytostí. Rozhodně se Afroameričanům nedostává stejného zacházení jako jiným občanům této země,“ dodává Jelani Cobb.

Lenka Kabrhelová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme