Argentina se dostane do platební neschopnosti. Jednání s věřiteli byla neúspěšná

Argentině se nepodařilo odvrátit hrozbu bankrotu. Ministr hospodářství Alex Kiciloff jednal v New Yorku se zástupci věřitelů, kteří ale na jeho nabídku nepřistoupili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Argentinský ministr hospodářství Alex Kiciloff

Argentinský ministr hospodářství Alex Kiciloff | Zdroj: Reuters

Argentina nabídla fondům, které nazývá supími, protože chtějí plnou splátku dluhů, podobné podmínky jako zbytku věřitelů.

„Nepřistoupili na naši nabídku, protože chtějí víc - a chtějí to hned,“ prohlásil po jednání v New Yorku argentinský ministr hospodářství Alex Kiciloff.

Přes 90 procent věřitelů se s Argentinou po bankrotu v roce 2002 dohodlo, že se spokojí s necelou třetinou původní dlužné částky. Splátky pro ně ale americké soudy zablokovaly, dokud Argentina nezaplatí i takzvaným supím fondům.

Bankrot bude nejspíš znamenat další tlak na argentinskou ekonomiku, která je v recesi, potýká se s inflací a nejistotou investorů.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme